Berlin: 18 policajaca ozlijeđeno u rastjerivanju prosvjednika

Ukupno je 18 policajaca ozlijeđeno u rastjerivanju prosvjednika u Berlinu nakon što je policija prekinula veliki skup protiv mjera uvedenih radi suzbijanja koronavirusa, održan unatoč porastu broja novozaraženih, objavila je policija u nedjelju. Trojica policajaca primljena su u bolnicu. Organizatori skupa održanog u subotu nisu se pobrinuli da se slijede sigurnosne smjernice, rekao je policijski glasnogovornik za dpa.

Policija je prekinula događaj kojemu je prisustvovalo oko 20.000 ljudi. Kad se neki od prisutnih nisu maknuli, policija je rekla da čine prekršaje što je izazvalo viku prosvjednika. Policajci su, na opću galamu okupljenih, maknuli s pozornice nekoliko organizatora, i primijenili silu kad jedna osoba nije htjela poslušati. Međutim ustrajna skupina ostala je ispred pozornice, a neke su policajci odveli ili prisilno uklonili s mjesta događaja.

MALO OKUPLJENIH DRŽALO SE MJERA

Policija kaže da je oko 17.000 ljudi sudjelovalo u prvotnoj povorci kroz gradsko središte koja je završila kod gradske znamenitosti Brandenburških vrata. Organizatori tvrde da se okupilo 1,3 milijuna ljudi. Policija kaže da je rasporedila 1100 pripadnika čuvara reda u subotu da nadgledaju događaj te da rastjeraju mnoštvo. Podignut će tužbu protiv organizatora skupa koji se nisu držali sigurnosnih propisa, tvitali su.

Malo je okupljenih nosilo maske i pridržavalo se fizičke distance, kaže policija. Prosvjednici su koračali kroz grad pozivajući na “slobodu” i “otpor” te uzvikivali da je “pandemija koronavirusa najveća teorija urote”. Mnogi su nosili znakove mjesta odakle su došli i zastave raznih njemačkih država. U subotu su se okupili i protuprosvjednici, mnogi pod geslom “Bake protiv desnice” i vikali “Nacisti van” onima s glavnog skupa. Policajci su sudionike suparničkih skupova držali odvojeno kako bi spriječili sukobe.

KRITIKE POLITIČARA

Glavni skup održan je uz geslo “Kraj pandemije: Dan slobode” a organizirala ga je inicijativa “Lateralno mišljenje 711”. Nekoliko političara je iskazalo nerazumijevanje za održavanje prosvjeda i ukazalo na trenutnu nepovoljnu epidemiološku situaciju u Njemačkoj. /telegram.hr/ wavi.com

Pratite nas na društvenim mrežama!