Berlin je zabranio prosvjede protiv mjera za suzbijanje koronavirusa. Najavljene su i intervencije policije

Grad Berlin je u srijedu zabranio nekoliko prosvjeda uperenih protiv mjera borbe protiv širenja koronavirusa planiranih za ovaj vikend. “Može se računati s time da će u krugu sudionika prosvjeda doći do povrede aktualnih pravila borbe protiv širenja zaraze”, stoji u obrazloženju Ureda za javna okupljanja koji djeluje u sklopu unutarnjopolitičkog odbora Senata grada-savezne pokrajine Berlina.

U obrazloženju se nadalje navodi da je prilikom sličnih prosvjeda početkom mjeseca masovno dolazilo do namjernog kršenja mjera u borbi protiv širenja koronavirusa. Senator za unutarnje poslove Berlina Andreas Geisel je najavio “odlučnu intervenciju” policije u slučaju nepridržavanja zabrane. “Nisam spreman po drugi put dozvoliti da Berlin postane pozornica za one koji negiraju koronavirus, desne ekstremiste i tzv. građane reicha”, rekao je Geisel u srijedu.

AFD POZIVA NA PROSVJED PROTIV ZABRANE PROSVJEDA

Prosvjedi protiv mjera borbe protiv koronavirusa od samog početka okupljaju velik broj pripadnika desno ekstremnih grupacija među kojima su i tzv. građani reicha koji ne priznaju postojanje Savezne Republike Njemačke nego Njemačke u prijeratnim granicama. Nekoliko organizatora prosvjeda, pri čemu se radi o inicijativama iz cijele Njemačke, najavili su tužbu protiv zabrane. Zabranu je također kritizirala desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

“Ovo je pokušaj državnog aparata za stvaranjem diktatorskih uvjeta”, rekao je zastupnik AfD-a Gottfried Curio. AfD je pozvao na prosvjede u subotu protiv “zabrane prosvjeda”, a predsjednik stranke Joerg Meuthen je zatražio ostavku berlinskog senatora za unutarnja pitanja Geisela. /telegram.hr/

Pratite nas na društvenim mrežama!