Bučnica: Domaći recept za netipični desert koji može zamijeniti ručak

Donosimo vam bakin recept za bučnicu koji jamči fino tijesto i sočno punjenje. Ako niste vješti u razvlačenju – tu je i trik koji ubrzava cijeli proces izrade tog mnogima omiljenog slanog kolača.


Recept za vučeno tijesto: 400 grama prosijanog glatkog brašna 2 dl tople vode 2 jaja 3-4 žlice biljnog ulja prstohvat soli 1⁄2 čajne žličice octa


Nadjev: 300 grama buča 250 grama svježeg sira prstohvat soli 1 jaje


Priprema: Pomiješajte sve sastojke za tijesto u velikoj zdjeli pa drvenom kuhačom “klofajte” smjesu dok se ne počne odvajati od posude. Rukama napravite glatku kuglu koju potom mijesite desetak minuta. Nakon toga stavite je na tanjur, prekrijte krpom i tanjur potom prekrijte i zdjelom
u kojoj ste radili tijesto. Pustite ga da odmara sat vremena. Preko stola stavite veliku krpu od grubog domaćeg tkanja (ili papir za pečenje) pa
valjkom krenite razvlačiti tijesto. Kad tijesto razvučete na oko centimetar debljine, odložite razvijač za tijesto. Podmetnite
ruke ispod tijesta i sigurnim, ali nježnim pokretima izvlačite tijesto od sredine prema rubu stola. Za vučenje tijesta potrebna je vještina i spretnost. Idealno tijesto za bučnicu trebalo bi biti
tanko poput lista papira. No ako niste vješti, neka tijesto bude malo deblje jer bi se u protivnom moglo raspuknuti. Poškropite razvučeno tijesto s malo ulja (ili rastopljenog maslaca) pa pustite da odstoji

desetak minuta. Nadjev pripremite na sljedeći način: buču naribajte, posolite i ostavite nekoliko minuta da izađe sva tekućina iz nje.
Rukama istisnite svu dodatnu tekućinu jer bi ona mogla upropastiti prhkost bučnice. Pomiješajte ju sa sirom, jajem i malo soli. Dodajte nadjev na vrh razvučenog tijesta pa uz pomoć podloge (krpe ili papira za pečenje)
savijte tijesto. Bučnicu stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 20 do 30 minuta (ovisno o debljini bučnice i specifičnim zahtjevima vaše pećnice). Nekoliko minuta
prije kraja pečenja vrh bučnice premažite rastopljenim maslacem, biljnim uljem ili s malo kiselog vrhnja, kako biste zajamčili dodatnu hrskavost kolača.


SAVJET 1:
Ako ne želite sami raditi tijesto, možete koristiti i kupovne kore za savijače.


SAVJET 2:


Neki recepti za nadjev domaće bučnice uključuju i kiselo vrhnje. Ako niste vješti u izradi ovog kolača, nemojte ga uključivati u nadjev jer bi mogao razmočiti tijesto i upropastiti hrskavost bučnice. Vrhnje radije poslužite nakon pečenja.


Zbog istog razloga važno je odstraniti svu tekućinu iz ribane buče prije nego što je savijete u bučnicu.
Dobar tek!

Pratite nas na društvenim mrežama!