Certifikat ili oznaka prodaju proizvod

Velika većina građana, njih ukupno 87%, smatra da certifikati i oznake doprinose boljem imidžu tvrtki ili proizvoda na tržištu. Dakako, jedan od glavnih razloga postojanja oznaka i zahtjevnih certifikata odnosi se na podizanje razine kvalitete i sigurnosti u cijelom lancu stvaranja vrijednosti koji završava kod potrošača njegovom odlukom hoće li ukazati povjerenje određenom proizvodu ili usluzi.
Da vjeruju onome što certifikati ili oznake komuniciraju u našem anketnom
istraživanju ističe 45% potrošača, a da vjeruju u vjerodostojnost samo određenih oznaka i certifikata navodi pak njih 44%. Preostalih 11% ispitanika naglašava da ne vjeruje u njihovu vjerodostojnost.
Četiri od pet građana Hrvatske prepoznaju Eko certifikat koji je na prvom mjestu po prepoznatljivosti (78% građana čulo je za ovaj certifikat). Potom dolazi oznaka Best buy koju prepoznaje 68% anketiranih, dok je po 46% udjela pripalo oznakama
Odabrale mame i Superbrands.
Halal s 33% i Kosher certifikat s 30% jako su bliski po udjelu, a međusobno dosta blizu su i oznaka Odabrani proizvod godine s 21% te certifikat Poslodavac partner sa 17%, dok je na začelju Qudal s 9% poznatosti.
Osobito je znakovito u kojoj mjeri certifikati ili oznake utječu na odluku građana o kupnji proizvoda ili usluga. Naime, čak 80% građana ističe da će kod ponude sličnih
proizvoda radije kupiti onaj koji ima certifikat ili određenu oznaku.
Na pitanje koje osjećaje u njima budi certificirani proizvod ili usluga gotovo
podjednaki broj građana odgovara da je to sigurnost (52%), povjerenje (51%) i potvrda (48%). S nešto manjim udjelima dolaze potom osjećaji vrijednosti (31%) i zadovoljstva (18%).

Izvor: jatrgovac.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!