Coco Chanel je preminula prije 49 godina, ali i dalje nas fascinira svojim bezvremenskim stilom i kreativnošću

Danas je rođendan Coco Chanel, vjerojatno najveće ikone stila 20. stoljeća. Rodila se na današnji dan 1883. Prisjetimo se ove velike dizajnerice koja je promijenila poimanje ženske mode.

PRAVO IME JOJ NIJE COCO


Rođena kao Gabrielle Bonheur Chanel, Coco je od svojih obožavatelja dobila poznato ime u vrijeme dok se pojavljivala kao cabaret pjevačica. Muški dio publike prozvao ju je Coco po pjesmama koje je pjevala- Ko Ko Ri Ko i Qui qu’a vu Coco. Srednji dio njenog imena, Bonheur, na francuskom znači sreća.

ZANAT JE NAUČILA OD ČASNIH SESTARA


Coco je odrasla u siromaštvu i nakon što joj je majka umrla, poslana je u sirotište Aubazine Abbey. Tamo je od časnih sestara naučila šivati, glačasti i vesti.

ŠEŠIRI SU BILI PRIJE ODJEĆE


Nakon što je postala ljubavnica bišeg vojnog časnika, 1908. s 23 godine, započeo je njezin interes za modu. Za svoje imućnije poznanice počela je izrađivati šešire što je dovelo do otvaranja radnje u Parizu koju je 9 godina financirao njen partner.

ŽIVJELA JE U HOTELU PREKO 30 GODINA


Chanel je sve do svoje smrti 1971. živjela u Ritz Hotelu u Parizu. Sve skupa provela je 37 godina u tom hotelu, a za vrijeme Drugog svjetskog rata u njemu su boravili i nacisti što je pojačalo glasine o njenoj dvostrukoj ulozi.

UPOTREBA POZNATIH U REKLAMAMA


Iako je danas normalno da u reklamama gledamo poznate osobe, Coco Chanel je bila jedna od prvih dizajnera koja je to počela prakticirati. Fotografirala je poznate u svojim kreacijama i te fotografije upotrebljavala u reklamama.

UTJECAJ NA ŽENE


U večernjim izlascima moglo se vidjeti Coco s kratkom kosom, inspirirajući žene da prihvate novi muškasti stil. Oslobodila je žene korzeta, „omekšala“ odjeću opuštenijim stilom koristeći tkanine koje su do tada korištene samo za izradu muškog rublja. Također, skratila je duljinu suknje kako bi se gležnjevi vidjeli.

MALA CRNA HALJINA


Do dvadesetih godina prošlog stoljeća crna boja bila je rezervirana za pogrebe i udovice. 1926. godine Coco Chanel je u svoju kolekciju koja će biti objavljena u američkom Vogueu uvrstila kratku crnu haljinu i time promijenila povijest. Vogue je haljinu proglasio komadom odjeće „koji će cijeli svijet nositi“, i bili su u pravu!

CHANEL 5


Coco je bila prva osoba koja je imala „svoj“ parfem. Danas je Chanel br. 5 klasik, ali primarno je nastao kao parfem s potpisom. U svom nazivu nosi broj 5 jer joj je navodno gatara prorekla da je to njen sretan broj. Procijenjeno je da se svakih 30 sekundi proda jedna bočica ovog popularnog parfema.

RADILA JE SVE DO SMRTI


U dobi od 71 godine ponovno je otvorila svoj dućan koji je bio zatvoren za vrijeme rata. Glumici Marlene Dietrich je rekla da je to učinila jer je „umirala od dosade“. Umrla je u dobi od 88 godina u Ritz Hotelu i zadnje riječi su joj bile: „Ovako se umire!“

Izvor: zena.rtl.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!