Crna Gora zbog korone odgodila početak škole na 1. listopada

Crnogorsko ministarstvo prosvjete je u utorak odgodilo početak školske godine i otvaranje predškolskih ustanova za 1. listopada, a do tada će jedan od roditelja djece mlađe od 11 godina imati pravo na plaćeni dopust kako bi brinuo o djeci.

Zdravstvene vlasti su procijenile da regularan početak školske godine 1. rujna “nosi rizik po zdravlje djece zbog neizvjesnog razvoja epidemiološke situacije koja je, iako pod kontrolom, još uvijek složena“, priopćila je vlada.

IZNENAĐUJUĆA ODLUKA

Ta je odluka iznenađenje nakon što je u ponedjeljak Nacionalno koordinatorsko tijelo za zarazne bolesti, na sjednici kojoj je prisustvovao i premijer te zemlje Duško Marković, konstatiralo da se epidemiološka situacija u Crnoj Gori konsolidirala.

Zdravstvenim i obrazovnim vlastima je dao uputu da intenziviraju pripreme za početak školske godine jer “učenicima treba omogućiti redovno pohađanje nastave, a djeci predškolskog uzrasta boravak u vrtićima uz najviše moguće jamstvo za njihovu sigurnost i zaštitu njihova zdravlja“.

U Crnoj Gori trenutno je aktivno 1019 slučajeva zaraze koronavirusom, a od sredine lipnja kada je počeo drugi val zaraze od posljedica Covida-19 preminula je 71 osoba. /telegram.hr/

Pratite nas na društvenim mrežama!