Čuvajte se ambrozije

Ambrozija je „najpoznatija“ invazivna korovna biljka zbog negativnoga učinka na ljudsko zdravlje jer njezina pelud predstavlja najjači poznati alergen današnjice. Visoko alergena pelud ambrozije uzrokuje znatne zdravstvene probleme sve većem broju ljudi pritom stvarajući i znatne gospodarske troškove. Sama biljka potiskuje zavičajnu floru i smanjuje prirodnu raznolikost. Ambrozija je postala i glavni korov u europskoj poljoprivredi, posebno u usjevima suncokreta, kukuruza, šećerne repe i soje, pa se procjenjuje da su gubitci prinosa i do 130 milijuna eura godišnje (primjer Mađarska).

Ambrozija proizvodi veliku količinu peluda po biljci i godišnje proizvede prosječno oko 60 000 sjemenki. Brojne sjemenke padaju na površinu <2 m od biljke i najbrojnije su na dubini do 5 cm u tlu. Sjeme je izrazito otporno i može preživjeti i do 30 godina u tlu. Jedna zrela biljka ambrozije otpušta i do 8 milijuna zrnaca godišnje, odnosno 1 hektar površine pod ambrozijom oslobađa 66 kg peluda u sezoni. Pelud ambrozije zbog svojega se aerodinamičnoga oblika širi oko jedan kilometar oko biljke, a vjetar ga može raznijeti i na udaljenost od nekoliko stotina kilometara. Čovjek ima veliku ulogu u širenju ambrozije, a brzina migracije biljke na novo stanište u prosjeku je i do 70 km/godini.

Ovisno o godini, zastupljenost peluda ambrozije u Zagrebu iznosi oko 11,5% od ukupnoga peludnoga spektra. Ambrozija je biljka ljeta te njena pelud prevladava u zraku tijekom kolovoza i rujna. Ove godine prva peludna zrnca ambrozije zabilježena su 28. srpnja. Krajem kolovoza ili početkom rujna koncentracija peluda u zraku doseže maksimalne vrijednosti. Pelud ambrozije već pri niskim koncentracijama izaziva simptome u alergičnih osoba, a vrijednost koncentracije (prag) bitno se razlikuje od zemlje do zemlje.

Također, važno je znati da moguće pojačanje simptoma alergijske reakcije na pelud određene biljke može biti prouzročeno križnim reakcijama između peluda kao okolišnoga alergena i alergena određene hrane biljnoga porijekla. Oralni alergijski sindrom (OAS) alergijska je reakcija koja se pojavljuje nakon konzumacije svježega voća i povrća u osoba s alergijom na pelud biljaka. Drugi izraz koji se koristi za opisani sindrom je „pelud – alergija na hranu“, odnosno, sindrom alergije na hranu povezan s peludom. Mnoge alergične osobe nisu svjesne da imaju simptome OAS-a i ne povezuju ih s alergijom na određenu pelud. U Tablici 2 prikazana je moguća križna reaktivnost kod osoba alergičnih na pelud ambrozije i hranu biljnoga porijekla zbog posjedovanja sličnih alergena.

Izvor: stampar.hr

Foto: agroklub.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!