Danas je 30. kolovoz – Međunarodni dan nestalih osoba

Međunarodni dan nestalih osoba obilježava se svakog 30. kolovoza. Tog dana prisjećamo se svih osoba koje se smatraju nestalima bez obzira da li su nestale u vihoru ratnih zbivanja, ili su bile žrtve počinjenih zločina protiv čovječnosti, odnosno kršenja ljudskih prava, a čije su nam sudbine i mjesta ukopa nepoznati.

Nestala osoba je svaka osoba koja se udaljila iz svog uobičajenog okruženja (mjesta prebivališta ili boravišta) protivno svojoj volji ili u skladu sa svojom voljom, ako to s obzirom na njene uobičajene životne navike, ponašanje, socijalne kontakte, profesionalne aktivnosti, nije uobičajeno.

Ovaj dan je prilika da se barem jednom godišnje podsjeti javnost kako je svaka informacija o nestaloj osobi zlata vrijedna. Obitelji nestalih osoba imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, a svako društvo ima pravnu i moralnu obvezu pomoći im u njihovom traganju.

Ministarstvo unutarnjih poslova dodani obol u traganju za nestalim dalo je i kroz  stvaranje Nacionalne evidencije nestalih osoba – NENO. Krajem rujna 2011. na internetskim stranicama NESTALI.HR objavljeni su prvi profili osoba za kojima se traga, a čiji je nestanak prijavljen hrvatskoj policiji.

Svi podaci koji su objavljeni u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba javno su dostupni, a uz svaki profil nestale osobe integriran je i PDF letak pripremljen za ispis kako bi ga građani mogli zalijepiti na oglasne prostore u svojim mjestima.

Svi građane  mogu se uključiti u traganje za nestalim osobama. Dostavljanje kvalitetnih i pouzdanih informacija te povjerenje u policiju, kao instituciju primarno zaduženu za poduzimanje mjera traganja, od iznimne je važnosti za uspješan pronalazak nestale osobe.

Pratite nas na društvenim mrežama!