Danas obilježavamo Svjetski dan piva! Jeste li se već počastili jednom kriglom Križevačkog piva?

Diljem svijeta danas se obilježava Međunarodni dan piva. Iako mnogi misle da su to izmišljotine, blagodati piva na ljudsko zdravlje potvrdila su brojna istraživanja. Službeni datum obilježavanja ovog dana je 05. kolovoza, a mnogi ga obilježavaju prvog petka u kolovozu.

Mnogima omiljeni napitak od hmelja idealno je osvježenje u vrućim danima, pogotovo danas kad nas je i vrijeme ovako poslužilo. Osim što, u umjerenim količinama dakako, osvježava, stručnjaci tvrde da je pivo jako dobro i za zdravlje.

Naime, postoji nekoliko jako dobrih razloga zašto je dobro piti pivo, koje se inače najviše preferira u Europi i Americi.

Kako doznajemo iz istraživanja, pivo sadrži minerale bitne za zdravo funkcioniranje metabolizma.

Pivo održava bubrege zdravima. Naime, pivo je zaista dobro za bubrege, te svaka popijena boca smanjuje razvoj bubrežnog kamenca za 40 posto. Odlična informacija za nas pivopije.

Vlakna iz piva pomažu da se u krvi smanji nivo LDL kolesterola (tzv. lošeg kolesterola).

Laktoflavin i nikotinska kiselina, koje su obje prisutne u pivu, mogu pomoći kod nesanice.

Stručnjaci kažu da sastojci koje sadrži pivo sprečavaju formiranje krvnih ugrušaka.

Navodno, osobe koje piju pivo  imaju od 40 do 60 posto manje šanse da dobiju srčani udar u usporedbi s onima koji uopće ne konzumiraju pivo.

Nova istraživanja pokazala su da ljubitelji piva rjeđe imaju Alzheimerovu bolest i demenciju od osoba koje ne konzumiraju pivo.

Određeni vitamini u pivu obnavljaju kožu i smanjuju mogućnost za nastanak hiperpigmentacijskih mrlja.

Moja kolegica bila je u pravu kad je rekla da dvije čaše piva smanjuju stres uzrokovan poslom.

Križevci se naravno, mogu pohvaliti svojim domaćim pivom, proizvedenim po originalnoj recepturi.

Križevačko domaće pivo je dostupno u restoranu Tomislav, na Strossmayerovom trgu, a moramo priznati kako je to jedno od boljih piva koje smo probali.

Nakon svega, ne preostaje drugo nego da danas, u ime svih ovih blagodati i povodom Svjetskog dana piva, jedno i popijete.

šv/radiokrizevci.hr

Foto: Facebook, Križevačko domaće pivo

Pratite nas na društvenim mrežama!