Danas se obilježava Međunarodni dan autohtonih naroda svijeta

Procjenjuje se da 370 milijuna autohtonih ljudi na svijetu živi u preko 90 zemalja. Oni čine manje od pet posto svjetske populacije, ali čine 15 posto najsiromašnije populacije. Govore većinu svjetskih jezika, 7.000 jezika, i predstavljaju 5.000 različitih kultura.

Međunarodni dan autohtonih naroda svijeta se obilježava 9. kolovoza svake godine sa ciljem promocije i zaštite prava svjetskog autohtonog stanovništva. Proglašen je 23. prosinca 1994. godine od strane Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Datum predstavlja dan prvog sastanka, 1982. godine, Radne grupe UN-a za prava autohtonog stanovništva Potkomisije za promociju i zaštitu ljudskih prava.
Jedinstven način života autohtonih naroda suočen je s mnogim prijetnjama diljem planeta, što je razlog da se obilježava UN-ov Svjetski dan autohtonih naroda. Sarah Shenker, aktivistica nevladine organizacije Survival International koja se bori za prava autohtonih naroda, u razgovoru za Vatikanski radio kazala je da je “velikom dijelu” autohtonih naroda ugrožen način života i njihova zemlja. Trenutno je u najvećoj opasnosti pleme Awa koje živi na sjeveroistoku Amazonije i koje ugrožava ilegalna sječa šume. “Svaki dan žive u bijegu, pokušavajući se skloniti od drvosječa i ostalih naseljenika”, kazala je. “Potrebna im je hitna pomoć jer ih je ostalo samo 450 i prijeti im istrebljenje”.
Ona tvrdi da budućnost autohtonih naroda umnogome ovisi o raznim nacionalnim i internacionalnim zakonima sa ciljem zaštite zemlje njihovih predaka i poštivanju i provo?enju tih zakona.-“Ako im se zemlja zaštiti, autohtoni narodi mogu preživjeti”, rekla je.

pozeskivodic.com

Foto: wikipedia

Pratite nas na društvenim mrežama!