Dogodilo se na današnji dan – 10. kolovoza

Hrvatski pravnik i političar Matko Laginja, osnivač istarske Stranke prava zbog čega je, kao i zbog otpora talijanskom nacionalizmu poznat i kao ‘Otac Istre’, jedan od vođa hrvatskog narodnog pokreta u Istri i član Istarskog pokrajinskog sabora, ban Hrvatske i Slavonije od veljače do prosinca 1920. no kako je bio bez ovlasti s još desetoricom članova Ustavotvorne skupštine 1921. se povukao uz protucentralističku i federalističku izjavu, rođen je u Klani 1852. godine.

Američki izumitelj grčkog porijekla Leo Fender, pravog imena Clarence Leonidas Fender, osnivač Fender Electric Instrument Manufacturing Companyja, čiji je prvi uspješni proizvod bila električna gitara punog tijela Telecaster, a nakon toga i prva komercijalno uspješna bas gitara Precision Bass, koja je uz Jazz Bass i legendarni Fender Stratocaster postala sastavni dio suvremenog glazbenog svijeta, rođen je 1909. godine na obiteljskom imanju između kalifornijskog Anaheima i Fullertona.

Španjolski glumac koji se proslavio i u Hollywoodu, Antonio Banderas, rođen je 1950. godine. Bio je jedan od omiljenih glumaca kultnog Pedra Almodovoara, a slavu je karijeru nastavio u Americi prvim filmom Mambo Kings, a zatim u nizu hitova Philadelhia, Desperado, Četiri sobe, Zoro, Spy Kids…

Američka glumica, redateljica i producentica Rosanna Arquette, zapamćena po režiji filmova Searching For Debra Winger i All We Are Saying, te nastupima u More American Graffiti, Baby It’s You, Off the Wall, Desperately Seeking Susan, 8 Million Ways to Die, The Big Blue, Flight of the Intruder, Fathers & Sons, Pulp Fiction, Search and Destroy, Crash, Gone Fishin’, Hell’s Kitchen, The Whole Nine Yards i brojnim drugim filmovima i serijama, rođena je u New Yorku 1959. godine. (metro-portal)

Pratite nas na društvenim mrežama!