Dogodilo se na današnji dan – 11. kolovoza

Engleski liječnik Richard Mead, čije je djelo A Short Discourse concerning Pestilential Contagion, and the Method to be used to prevent it, označilo prekretnicu u medicinskom poimanju i sprečavanju širenja zaraznih bolesti, rođen je u Londonu 1673. godine.

Hrvatski pjesnik, jezikoslovac i političar Ivan Mažuranić, prvi ban pučanin, najznačajnija kreativna ličnost Hrvatskog narodnog preporoda, jedan od najzapaženijih i najizrazitijih pjesnika od početka izdavanja Danice koji je preporodni pokret shvatio dublje od mnogih, u punom totalitetu kulturno-političkih intencija i nijansi, autor djela Njemačko-ilirski slovar, dopuna XIV. i XV. pjevanju Gundulićevog Osmana, Smrt Smail-age Čengića i Hervati Magjarom, pjesama Primorac Danici, Danici ilirskoj, Vjekovi Ilirije, Pozdrav Vinodolu, Javor i brojnih drugih, rođen je 1814. godine u Novom Vinodolskom.

Hrvatski skijaški trener Ante Kostelić, nekada iznimno uspješan i uporan aktivni sportaš, te rukometni i skijaški trener poznat i pod nadimkom Gips zbog brojnih lomova koje je tijekom karijere pretrpio, otac i trener proslavljenih hrvatskih skijaša Ivice i Janice Kostelića, te dobitnik brojnih sportskih nagrada i priznanja, rođen je u Zagrebu 1938. godine.

Američka glumica Viola Davis, najpoznatija po kazališnim nastupima za koje je primila brojne nagrade, a zapamćena i po ulogama u filmovima Out of Sight, Traffic, Kate & Leopold, Far from Heaven, Antwone Fisher, Solaris, Get Rich or Die Tryin’, The Architect, Disturbia, Doubt, te serijama NYPD Blue, Judging Amy, City of Angels, Century City i brojnim drugima, rođena je 1965. godine u St. Matthewsu u Južnoj Karolini.

Hulk Hogan, jedan od najvećih, najpopularnijih i najkarizmatičnijih američkih hrvača (cirkuskog tipa) svih vremena rođen je 1953. u državi Georgija u SAD-u. Glumio je u više od 20 filmova. (metro-portal)

Pratite nas na društvenim mrežama!