Dogodilo se na današnji dan – 20. kolovoza

Jedina osoba u SSSR-u koja se suprotstavila Staljinu i barem malo poživjela je Leon Trocki, no niti njegova sudbina nije bila sjajna. Nakon sukoba sa gruzijskim diktatorom morao je pobjeći prilično daleko, čak u Meksiko. No, ruka komunističkih atentatora bila je duga, tako da je na današnji dan 1940. godine Trocki dobio metak u glavu, koji ga je dovršio slijedeći dan u bolnici.

Ipak, u jednom je trenutku SSSR uspio preteći SAD barem u jednoj stvari, a to je bila utrka prema svemiru. Dvadeset godina nakon atentata na Trockog iz svemirske su se misije vratila dva psa, živa i zdrava, što su prva bića koja su preživjela put u svemir.

No, NASA je pojačanim naporima uspjela vratiti primat u svemirskom istraživanju, pa tako današnji datum obilježava s dva velika događaja. 1975. godine lansiran je Viking 1 prema Marsu, dok je dvije godine kasnije Voyager 2 krenuo na svoj put prema Jupiteru, Saturnu, Uranu i Neptunu.

Uz ostale događaje, na današnji dan su se rodili američki književnik, začetnik gotičkog stila H.P. Lovecraft, talijanski pjesnik Salvatore Quasimodo, soul kompozitor i pjevač Isaac Hayes, indijski premijer Rajiv Gandhi i Robert Plant iz Led Zeppelina i ruski redatelj Andrei Konchalovsky.

Izvor: metro-portal.hr

Foto: muzika.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!