Europske burze porasle drugi dan zaredom

Nakon što su jučer svjetske burze snažno porasle nakon vijesti o napretku u liječenju koronavirusa, jutros je tržišta podržala vijest da su američki i kineski dužnosnici zadovoljni dosadašnjim provođenjem prve faze trgovinskog dogovora.

Time su splasnula strahovanja da će taj dogovor propasti zbog posljednjih tenzija između Washingtona i Pekinga nakon američkog pritiska na kineske tehnološke kompanije.

Zbog toga su vijesti o rastu broja oboljelih od koronavirusa u Europi ostale u drugom planu, kao i vijest da je jedan muškarac u Hong Kongu ponovno zaražen, nakon što je prije nekoliko mjeseci bio izliječen.

Premda su gospodarski pokazatelji još uvijek daleko od predpandemijskih razina, burzovni indeksi u svijetu nadoknadili su gotovo sve gubitke od izbijanja koronakrize, što se zahvaljuje dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama vlasti u svijetu.

„Snažan rast tržišta se nastavlja zahvaljujući velikoj količini novca koje vlade i središnje banke ubrizgavaju u sustav. Ne treba očekivati da tržišta uskoro zastanu, unatoč smanjenoj razini globalne aktivnosti. Ulagači i dalje gledaju unaprijed, a odnos između cijena i zarada znatno je iznad povijesnih razina”, kaže John Milroy, investicijski savjetnik u tvrtki Ord Minnett.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,1 posto i dosegnuo najvišu razinu od siječnja.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 1,35 posto, na 23.296 bodova.

Izvor: glasistre.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!