Grade se prvi A+ energetski stanovi u Hrvatskoj: Grijanje i hlađenje dolaze iz zemlje

U zagrebačkom kvartu Gornje Vrapče upravo se dovršavaju tri unikatne urbane vile. Riječ je o zgradama energetskog razreda A+, odnosno energetski visokoučinkovitim stanovima. Projektant je i izvođač novih zgrada u Vrapču ING3 Construction koju je lani osnovao Marko Mlinarić, inženjer građevine, u Zagrebu. ING3 je inače švedska kompanija iz Göteborga koja se bavi upravo primjenom novih tehnologija u modernim stanovima, oni su Mlinariću vanjski partneri u projektu, piše poslovni dnevnik.

Kako Mlinarić kaže, cilj je domaćem tržištu ponuditi potpuno novi oblik življenja, odnosno stanove energetskog razreda A+ za koje kaže da ih u nas još nema. Svaki ovaj stan u sebi ima ventilokonvektor i toplinsku dizalicu, grijanje i hlađenje dolaze iz zemlje. Svaki stan ima i pripremu za solarne panele. Stolarija je, dakle vrata i prozori, šestkomorna, ulazna su vrata protuprovalna, protupožarna i termoizolacijska. Svaka takva vrata stoje 22.500 kuna, mogu se nabaviti samo od jednog proizvođača. Svaka vila ima četiri stana, svaki stan ima svoj tlocrt, svaki je okrenut prema jugu da bi se dobilo što više sunčeve svjetlosti, a interijer se oblikuje prema želji.

– Sa svakim novim projektom, planiramo uvoditi nove tehnologije koje su inovativne, a to su spomenute fotoćelije, solarni paneli, koje će postati naš standard uz sva navedena rješenja koja dovode do A+ energetskog certifikata zgrade jer je to jedini standard koji želimo izvoditi. Na sljedećem projektu ugrađujemo sustav koji bi u svaki stan mehaničkom ventilacijom dovodio suptilan mirisni zrak koji je antibakterijski, antivirusan i pogodan za alergičare. Nit vodilja nam je novi standard življenja i to želimo doslovno ponuditi na tržištu, kaže Mlinarić. Kaže kako su kupci ovih stanova ljudi koji su ekološki osviješteni i imaju svijest o potrošnji energije, njezinim učincima na prirodu i gledaju dugoročno na dobrobit svoje mikrolokacije, piše poslovni dnevnik.

– Od samog starta gradnje i osnivanja firme, u mislima su mi bili ekološko održivi stanovi koji su okruženi zelenilom. To je za one koji žele imati niske režije i troškove održavanja, kaže projektant modernih vila u Vrapču. Ekološka kuća za one koji u njima u Zagrebu već uživaju podrazumijeva i ekološko življenje. I ovdje je to moguće, ako netko tako želi. (poslovni dnevnik)

Pratite nas na društvenim mrežama!