Hrvatska se sjeća vatrogasaca na obljetnicu kornatske tragedije

Hrvatska se ove nedjelje prisjeća 12 vatrogasaca koji su poginuli prije 13 godina dok su pokušavali ugasiti požar na otoku Kornat, nadomak Šibenika.

Komemorativni događaji, uključujući ceremoniju polaganja vijenaca, započeli su u gradu Šibeniku u nedjelju ujutro u znak sjećanja na žrtve tragedije 30. kolovoza 2007. godine: Dino Klarić, Ivan Marinović, Marinko Knežević, Gabrijel Skočić, Karlo Severdija, Hrvoje Strikoman, Ante Juričev Mikulin, Ivica Crvelin, Ante Crvelin, Tomislav Crvelin, Josip Lučić i Marko Stančić.

Šest je umrlo na licu mjesta, a šest kasnije od opekotina u bolnici. Frane Lučić jedini je preživjeli, iako s višestrukim ozljedama. Te su ozljede bile razlog zašto je proglašen potpuno nesposobnim za rad.

Prema službenim objašnjenjima, uzrok tragedije bio je eruptivni porast vatre. 

Međutim, dio javnosti i neke obitelji žrtava ne prihvaćaju ovo objašnjenje, inzistirajući da okolnosti smrtonosnog požara još nisu u potpunosti razjašnjene.

Središnji komemorativni događaj na Kornatu, koji je trebao biti održan danas, pomaknut je u utorak zbog jake južne vile koja je spriječila čamce da dođu do otoka.

Izvor: Croatiaweek.com

Foto: Facebook

Pratite nas na društvenim mrežama!