Hrvatska udruga roditelja aktivista zahtijeva da sve bolnice dopuste boravak roditelja s djecom. Ovih dana zatražila je to i građanska inicijativa „Tata Roberto i tata Ivan“

Neke bolnice dopuštaju cjelodnevni boravak roditelja s djecom na bolničkom liječenju, a neke ne, upozorila je danas Hrvatska udruga roditelja aktivista (HURA), zahtijevajući da sve bolnice dopuste boravak roditelja s djecom, što je ovih dana zatražila i građanska inicijativa „Tata Roberto i tata Ivan“.

“Ako može potresom razrušena Klaićeva, možete i Vi! Interes djeteta je njegova cjelokupna dobrobit, a ne samo zaštita od zaraze!”, stoji u priopćenju HURA-e, u kojoj se zagrebačka Klinika za dječje bolesti ‘Klaićeva’ ističe kao pozitivan primjer bolnice koja dopušta cjelodnevni boravak roditelja uz oboljelo dijete. HURA pritom naglašava kako se u bolnicama koje ne ograničavaju boravak roditeljima “nije pogoršala epidemiološka situacija niti su se ugrozile rizične skupine malih pacijenata, kao ni osoblja”.

“Iako je već puno puta naglašeno, a i zdravorazumski je jasno, ponovno ističemo kako je djetetovo pravo imati roditelja uz sebe u procesu liječenja. Bez kontinuirane brige roditelja, dokazano je da liječenje traje duže i manje je uspješno. Psihičke posljedice odvojenosti u takvim teškim uvjetima za djecu i obitelj su velike, često i dugotrajne. Stoga apeliramo na ravnatelje svih bolnica u kojima boravak zasada nisu praksa da postupe po prijedlogu inicijative ‘Tata Roberto i tata Ivan te da dobrobit djece učine prioritetnom”, stoji u priopćenju koje je potpisala liječnica Alma Demirović iz HURA-e.

Skreću pritom “pozornost na činjenicu kako kriteriji za boravak roditelja nisu službeno propisani od strane ministra zdravstva kao kriteriji koji će vrijediti na razini cijele Hrvatske za sve javnozdravstvene ustanove”.

Izvor: nacional.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!