Hrvatski učenici osvojili 4 medalje na olimpijadi iz informatike

NA 27. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi – CEOI 2020, koja se od 23. do 29. kolovoza održala u Gimnaziji Batthyány Lajos u Nagykanizsi, hrvatska mlada informatička reprezentacija i ove je godine ostvarila izniman uspjeh, javljaju iz Hrvatskog saveza informatičara.

Javljaju kako su u  konkurenciji 56 natjecatelja iz 13 zemalja (Austrija, Češka, Hrvatska, Italija, Litva, Mađarska, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Švicarska) mladi hrvatski informatičari osvojili su jednu zlatnu, dvije srebrene i jednu brončanu medalju, čime je Hrvatska zauzela drugo mjesto u ukupnom poretku, odmah iza Poljske.

Sudjelovali online zbog koronavirusa

“S obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju, organizator je omogućio i online sudjelovanje na natjecanju, tako da je šest reprezentacija sudjelovalo iz svojih matičnih zemalja, a među njima i Hrvatska. Međutim, zbog blizine grada domaćina, naši natjecatelji su ipak došli i sudjelovali na svečanom zatvaranju i dodjeli medalja, poštujući sve epidemiološke mjere i preporuke.
 
Republiku Hrvatsku na ovom je natjecanju zastupao tim sastavljen od četiri učenika srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 17. srpnja), te Izbornim pripremama (Zagreb, 29. i 30. srpnja)”, dodaju. 

Zlato je osvojio Dorijan Lendvaj, iz 2. razreda XV. gimnazije Zagreb, srebro su osvojili Patrik Pavić i Krešimir Nežmah iz drugog i trećeg razreda XV. gimnazije u Zagrebu, dok je broncu osvojio Martin Josip Kocijan iz 4. razreda Gimnazije J. Slavenskog Čakovec.

Dugogodšnji članovi informatičkih klibova

Stručni voditelji reprezentacije bili su Ivan Paljak i Marin Kišić, a u organizaciji nastupa još su sudjelovali Matej Ferenčević i Alenka Dogan Capan. Odgovorni voditelj i organizator ovog nastupa bio je Krešimir Malnar.
 
“Uspjeh naših mladih informatičara prvenstveno je zasluga njih samih, kao i njihovih učitelja, mentora, roditelja i stručnih suradnika Hrvatskog saveza informatičara, ali svakako bismo istaknuli da su sva četiri učenika od samih početaka bavljenja programiranjem bili redoviti polaznici svojih informatičkih udruga/klubova gdje su stekli mnoga znanja i iskustva.

Tako je Dorijan Lendvaj dugogodišnji član Robotičko informatičkog kluba Popovača, Patrick Pavić i Krešimir Nežmah članovi su Zagrebačkog računalnog saveza, dok je Martin Josip Kocijan član MIS Strahoninec i Međimurskog informatičkog kluba iz Čakovca. Sve navedene udruge, zajedno s još tridesetak drugih, članice su Hrvatskog saveza informatičara”, dodaju.

Šest problemskih zadataka

Pojasnili su i kako je natjecanje izgledalo.
 
“Prema pravilima, CEOI natjecanje sastoji se od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskom jeziku C/C++ pod operativnim sustavom Linux. Svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja”, objavili su.
 
“Nastup naših mladih informatičara na 27. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi i stručne pripreme koje prethode nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara, dok je Visoko učilište Algebra pružilo domaćinstvo nastupu naših natjecatelja. Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske”, zaključili su.

Izvor i foto: Croatiaweek.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!