Kako građani Grada Križevaca razvrstavaju otpad?

Biootpad, papir i karton, plastika, staklo, metalna ambalaža i tekstil, sve navedeno trebali bi u svakom domaćinstvu odlagati u posebne spremnike.
Drže li se toga građani našeg grada, to najbolje znaju u Komunalnom poduzeću grada Križevaca.
Direktor Komunalnog poduzeća Križevci, gospodin Martin Kozjak, dao nam je odgovor na to pitanje.

Gospodine Kozjak, kad je u pitanju pravilno razvrstavanje otpada u našem gradu, jeste li zadovoljni time kako i na koji način naši građani razvrstavaju otpad?

Prije svega, lijep pozdrav svim slušateljicama i slušateljima Radija Križevci. Evo ja moram reći da je Komunalno poduzeće Križevci zadovoljno načinom na koji građani odvajaju otpad. Naravno da tu postoji mjesta za napredak i da uvijek može bolje i da treba biti bolje, ali svi se trudimo da bude tako, i evo zadovoljni smo načinom na koji građani Grada Križevaca odvajaju otpad.

To su jako dobre vijesti. Znači možemo biti ponosni na naše građane?

Ponosni smo. Građani slušaju, građani se trude i to je dobro. S vremenom će biti još bolje i uvijek je bolje, kroz život učimo i trebamo učiti.
Evo, gospodarenje otpadom je u svim segmentima i državnim i svim mislim jedna od glavnih tema i puno se o tome priča, dosta stvari se mijenja, tu su neke direktive Europske unije gdje se zaštita okoliša diže na neku višu razinu, javljaju se tu i neka nova pravila, ali evo građani su stvarno trude, usvajaju to svakim danom sve više i sve bolje i evo to je pozitivno.

Ponekad nije lako mijenjati navike, ali svakako kao što ste rekli, svaki dan učim o tome, pa evo možda za kraj zaista gospodine Kozjak, nije na odmet još jednom ponoviti svim našim građanima kako ispravno odvajati otpad?

Pa znači evo nekoliko kratkih uputa koji otpad ide u koju kantu, koji ne ide i s čim imamo najvećih problema.
Znači u biootpad ne ide kuhana hrana, nego samo ostaci od hrane, znači u zeleni otpad ne idu kosti, ne ide meso, to je onaj dio otpada koji ne može ići u kompostanu i ne može ići u biootpad, barem ne u sustav koji mi imamo.
Narančasta kanta, znači u nju ide papir, plastika, sitni metalni predmeti i konzerve.
Zelena kanta, u nju ide miješani komunalni otpad. Tu ide sve ovo ostalo.
Ono s čime imamo velikih problema je šuškava ambalaža od smokića, čokolada, bombona i tih stvari.
Ako je na njoj onaj znak reciklaže, to je višeslojna ambalaža koja se ne može reciklirati i s njom imamo najvećih problema, nju građani zato kad vide taj znak odvajaju u narančastu kantu, a u principu to treba ići u zelenu kantu. Tak da evo, to nam trenutno stvara najveće probleme. Ovo je ukratko neki rezime cijele priče.

Nemamo više što nadodati, osim zahvaliti svim našim građanima što se trude da naš grad bude što čišći. Bravo Križevci!

im/šv/radiokrizevci.hr

Foto: Arhiva RKŽ

Pratite nas na društvenim mrežama!