Kako smanjiti visoke režije u kućanstvu? Prijavite se na natječaj Fonda za energetsku obnovu doma

U režije kućanstava ubrajaju se struja, voda, grijanje, smeće, telefonija i televizijska pristojba, a prosječno hrvatsko kućanstvo godišnje na njih potroši malo više od 15 000 kuna. Evo kako možete smanjiti ove visoke izdatke

Vjerojatno ste u zadnje vrijeme vidjeli kako na mnogim starijim kućama ljudi mijenjaju prozore i stavljaju novu izolaciju. Razlog tomu su visoki mjesečni računi koji u starijim objektima nastaju upravo zbog nemogućnosti zadržavanja topline u domu. Kad se cijeloj priči pridoda i velika potrošnja struje i vode, nastaje loš scenarij za svakoga s prosječnom hrvatskom plaćom.

Prosječni mjesečni troškovi režija u Hrvatskoj, za stan od 85 kvadrata, iznose vrtoglavih 1.264,29 kuna. Za usporedbu, Nijemci za iste troškove izdvajaju otprilike 400 kuna više, no ne smije se zanemariti činjenica kako njihova prosječna neto plaća iznosi 14 000 kn mjesečno, dok je u Hrvatskoj ona znatno niža. Ako želite smanjiti račune, počnite primjenjivati ove stvari.

Iako su ugašeni, mnogi uređaji poput televizora, digitalnih prijemnika, računala, laptopa, fiksnih telefona, punjača za mobitel, pa čak i svjetiljki mogu ‘povući’ struju i nakon što ih isključimo jer su samo stavljeni u stanje mirovanja. Ovaj problem vrlo jednostavno možete riješiti tako što ćete prije spavanja iskopčati kablove iz utičnica. Razmislite i o nabavci pametnog produžnog kabla s kojim možete upravljati putem aplikacije i tako kontrolirati paljenje ili gašenje uređaja gdje god se nalazili.

Ako niste u prilici mijenjati stolariju, vrijeme je da potegnete za alternativama i obavite izoliranje prije nego zahladi. Zalijepite spužvaste vrpce koje ne propuštaju toplinu, a kod većih oštećenja ugradite silikonske brtve. Ovo je itekako korisno u sprečavanju toplinskih gubitaka kod stare stolarije. Isto tako, zimi držite roletne dignute kako bi pasivna sunčeva energija prodrla u dom, a predvečer ih svakako spustite kako biste smanjili gubitak topline.

Iako su efikasna, ovo su samo trenutna rješenja koja ne biste trebali zauvijek prakticirati. Privremene ”zakrpe” nikad neće moći u potpunosti zaštititi vaš dom. A ako želite dugoročno smanjiti režije, onda biste svakako trebali razmislite o energetskoj obnovi doma. Tako ćete smanjiti količinu potrebne energije za zagrijavanje i hlađenje prostora, odnosno osigurati energetske i financijske uštede te povećati kvaliteta boravka u prostoru.

Neovisno o lokaciji, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, s do 60% sredstava sufinancirat će povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova, stropa, poda, krova, zamjena stolarije energetski učinkovitijom te ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući i fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije.

Ovisno o pojedinačnoj mjeri, možete dobiti 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava, ali samo ako:

Imate valjani vlasnički ili suvlasnički list kuće
Prijavljeni ste na adresi kuće koju želite obnoviti (najkasnije do 1. lipnja 2020.)
Kuća koju želite obnoviti ima najviše tri stambene jedinice i/ili površine je do 600 m2
Kuća je legalna
Više od 50% površine kuće je za stanovanje
Kuća je energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj
Kuća je energetskog razreda C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj

Ako ispunjavate uvjete prijave za sufinanciranje energetske obnove, svoj korisnički račun s podacima i dokumentacijom možete ispuniti već danas na linku koji možete pronaći na stranici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Pratite nas na društvenim mrežama!