Kako starimo, sve su nam jasniji savjeti koje su nam dijelili roditelji

Kako postajemo stariji, sve su nam jasniji savjeti koje su nam dijelili roditelji kada smo bili mlađi. Iako ih tada možda nismo slušali, sada nam je potpuno jasno o čemu su govorili te bismo to htjeli prenijeti svojoj djeci kako bi preskočila situacije u kojima smo se mi opekli. U nedavno provedenom istraživanju više od 5 000 roditelja iz 16 zemalja upitano je koji su najvažniji ciljevi za koje bi željeli da ih ostvari njihovo dijete.

Čak ih je 64% izjavio da žele da njihovo dijete bude sretno, 35% da živi zdrav život, 34% da zaradi dovoljno da može živjeti udobnim životom, 30% da bude uspješno u karijeri i 29% da ispuni svoj potencijal. Upitali smo nekoliko sugovornika koji je najbolji savjet koji su dobili od roditelja i svi su nam rekli isto.

Kako su nas godine naučile, uvijek će postojati osobe koje su pametnije, bolje i talentiranije od nas u nekom području. Pa zašto onda ne bismo umjesto ljubomore i zavisti pokušali učiti od takvih ljudi?

Sjećam se savjeta koji mi je dala jedna baka dok sam čekala u redu u banci , rekla je da se u životu uvijek okružim ljudima koji su pametniji, sposobniji i ambiciozniji od mene. Takvi nas ljudi natjeraju da razmišljamo izvan okvira, ali nas i ohrabre da se popnemo stepenicu više i izađemo iz svoje sigurne zone. Također, rekla je da nikada ne zatvaram vrata ljudima jer nikada ne znam hoće li nas život ponovno spojiti.

Nisu samo roditelji ti koji svojoj djeci žele najbolje te im dijele savjete. Bake i djedovi jednako su važni kada je u pitanju odgoj djeteta, a znamo da one najmudrije savjete dijele upravo oni.

Najdragocjeniji savjet koji sam dobila, bio je onaj moje bake. Sjećam se kako mi je od malih nogu govorila da nikada ne ovisim o drugima i da jedino pameću mogu pokoriti svijet. Osim toga, rekla mi je će svijet nekada biti okrutan prema meni, no da si nikada ne dopustim da gazim preko mrtvih kako bih stigla do cilja.

Jeste li ikada dobili neki dobar savjet i koji je to savjet bio?

šv/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!