Kazne do 5000 kuna za one koji ne nose maske! Nije li to malo prestrogo?

“A što da radim s kupcem bez maske? To su jučer i danas najviše mladi, inatljivi dečki. Bojim se s njima ulaziti u sukob…, rekla nam je u jednoj manjoj zagrebačkoj prodavaonici prodavačica. Obaveza nošenja maski u svim zatvorenim javnim prostorima je uvedena, ali ne i sankcije. Zasad ih, kažu u Stožeru, neće niti biti.

– Savjest, a ne sankcije – kratko nam je na pitanje o mogućim sankcijama odgovorio ministar zdravstva Vili Beroš

U Državnom inspektoratu kažu da su dosad obavili oko tisuću nadzora u ugostiteljskim objektima i prodavaonicama kako bi vidjeli poštuju li poslodavci obavezu da zaposlenici – konobari, trgovci i drugi – nose maske. Nije izrečena niti jedna kazna, koja za poslodavca iznosi 5000 kuna. Ako je kazna za pravnu osobu 5000 kuna, postavlja se pitanje bi li inspektori tako visoku kaznu “lijepili” i građanima zato što ne nose masku tamo gdje je to propisano.

Kazna u Italiji, primjerice, iznosi oko 3000 kuna, u Bavarskoj oko 1000.

Nije poanta u kaznama, no imat ćemo i određene sankcije ako se pokaže da neka mjera nije prihvaćena – rekao je Davor Božinović. Trgovcima je poručio da ne bi trebali poslužiti kupca bez maske, no zasad nema niti sankcije koja bi ih na to mogla natjerati. Postavlja se i pitanje hoće li se trgovci usuditi zadržati prekršitelja do dolaska policije ako nastane problem zbog maske. U Francuskoj je prije nekoliko dana od posljedica premlaćivanja preminuo vozač autobusa koji je četiri putnika upozorio da stave masku, nakon čega je dobio batine.

U ljekarnama doznajemo da je potražnja za maskama malo veća posljednjih nekoliko dana, ali ne kao što je bila na početku epidemije. Cijena jedne kirurške maske pala je na četiri, četiri i pol kune, što je i upola jeftinije nego onda kad maski nije bilo dovoljno, pa se poručivalo da ih nositi trebaju samo bolesni.

24sata.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!