Marić: Podaci o fiskalizaciji u srpnju i kolovozu "pokazuju malo bolju sliku"

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je danas da podaci o fiskaliziranim računima u srpnju i dosadašnjem dijelu kolovoza pokazuju nešto malo bolju sliku nego što je bila originalno očekivana, a za sjednicu Vlade u četvrtak najavio i detaljnije izvješće o izvršenju proračuna.
“Srpanj, sada i dobar dio kolovoza, što se tiče fiskaliziranih računa, pokazuje nešto malo bolju sliku nego što smo originalno očekivali, ali nije namjera išta uljepšavati, godina je takva kakva je”, rekao je Marić novinarima ispred Banskih dvora pred sjednicu užeg kabineta Vlade.

Ministar financija najavio je da će detaljnije izvješće o izvršenju proračuna, prihodima i rashodima te fiskalizaciji biti predstavljeni na sutrašnjoj sjednici Vlade, prvoj nakon ljetnog odmora.

Upitan što se može očekivati na jesen, s obzirom i na traženja gospodarstvenika da se nastavi s određenim mjerama pomoći, što će biti s moratorijem na provedbu ovrha i slično, ministar Marić je odgovorio kako određene mjere za tzv. posebne okolnosti imaju svoj vijek trajanja.

“Moramo osigurati funkcioniranje države, sustava, likvidnosti cijelog gospodarstva. Poduzeli smo određene mjere, koje imaju jak nekonvencionalni pristup, država je isplaćivala potpore, odgađala poreze i davanja, ali sve ima vijek trajanja”, rekao je.

Podsjetio je i da je Vlada produljila rokove za neprovedbu ovrha te da i to ima svoji vijek. Vlada je, naime, na sjednici sredinom srpnja do 18. listopada ove godine produljila rok trajanja posebnih okolnosti, koji se odnosi na zastoj u provedbi ovrhe nad novčanih sredstvima građana i fizičkih osoba, kao i na provedbu svih ovršnih postupaka.

“Pratimo situaciju, kao što činimo cijelo vrijeme od početka krize. Sada je pred nama što se tiče gospodarskog i financijskog dijela nekoliko važnih koraka – priprema proračuna za iduću godinu, nešto poreznih izmjena”, rekao je najavljujući da će porezne izmjene, čije je stupanje na snagu predviđeno početkom iduće godine, biti predstavljene idućih dana.

Najavio je i kako će Vlada na sjednici vjerojatno početkom rujna izići i s najnovijim projekcijama gospodarskih kretanja.

Vlada RH

Pratite nas na društvenim mrežama!