Na današnji dan 1964 godine rođen je Dino Dvornik, glazbenik kojeg stručnjaci smatraju jednim od najtalentiranijih glazbenika s ovih prostora

Na današnji dan 1964 godine rođen je Dino Dvornik.

Dino Dvornik bio je hrvatski glazbenik, pjevač, skladatelj, tekstopisac, aranžer, producent, glumac i reality zvijezda.

Jedan je od najvećih predstavnika hrvatske glazbene umjetnosti te ga glazbeni stručnjaci s pravom smatraju jednim od talentiranijih glazbenika s ovih prostora

Tri puta je dobio prestižnu hrvatsku diskografsku nagradu Porin, 1996. godine za skladbu “Afrika”, 1997. Također je osvojio nagradu Porin, i 1998. godine dobiva Porina za album Vidi ove pisme…, za najbolji kompilacijski album.

Glumio je u seriji Naše malo misto, a nakon toga u još nekoliko dječjih filmova i serija. U kolovozu 1989.g. ženi se s Danijelom Kuljiš i s njom dobiva kćer Elu.

Poznat je bio po izvornoj mješavini različitih glazbenih žanrova, unikatnoj i ekscentričnoj scenskoj pojavi, energičnim nastupima, izvrsnim plesnim pokretima te izraženim vokalnim sposobnostima.

Svi njegovi albumi su uvijek bili u vrhu hrvatske produkcije te je prvi u Hrvatskoj koji je s “Afrikom” dotakao svjetske produkcijske razmjere. Što se tiče same glazbe i produkcije uvijek je išao u korak s vremenom te čak i unaprijed te je svojim obožavateljima uvijek davao najmoderniji zvuk, te je volio eksperimentirati s različitim zvukovima i stilovima glazbe što ga je čak koštalo gubitka dijela publike. Dino je također bio poznat po svom čestom mijenjanju frizura i njegovom ukusu za modu. On je bio rođeni zabavljač, te je svoje obožavatelje zabavljao tijekom i između pjesama, pazeći da nitko ne bi ostao nesretan. Bio je jedna od prvih javnih hrvatskih osoba koja je pisala blog, a u čemu su mu se pridružili supruga i kći. Također je bio poznat po višegodišnjoj borbi s ovisnošću o narkoticima, a o čemu je i javno govorio.

Glazbeno i privatno se družio s najkvalitetnijim hrvatskim i ostalim balkanskim umjetnicima i glazbenicima kao što su: Alka Vuica, Josipa Lisac, Gibonni, Rambo Amadeus, Davor Gobac, Goran Bare, Stjepan “Jimmy” Stanić, Tony Cetinski, Boris Novković, Oliver Dragojević, Luky, Nina Badrić, Severina Vučković, Ivana Banfić, Rajko Dujmić, Massimo, Predrag Martinjak, Neno Belan, Marijan Ban, Edo Maajka, Vanda Winter, Stoka, Nered… Također je pomogao i mnogobrojnim glazbenim skupinama kao što su: Đavoli, Psihomodo pop, Daleka obala, Boa, Bolesna braća… Mnogi hrvatski i strani izvođači vole obraditi njegove hitove, kao što su: Jacques Houdek, Marko Tolja, Ivana Kindl…

Umro je 7. rujna 2008. godine u svom stanu, samo osamnaest dana nakon što je proslavio 44. rođendan.

Dino Dvornik kremiran je i pokopan 10. rujna 2008. godine na zagrebačkom krematoriju na groblju Mirogoj. Pokopan je na vrlo poseban i jedinstven način, tako što je cijela ceremonija bila u vrlo “veselom” raspoloženju. Puštala se njegova glazba te glazba koju je i sam volio. U Splitu, njegovom rodnom gradu, također je organiziran ispraćaj na Peristilu gdje se okupilo nekoliko tisuća ljudi koji su i na taj način odali počast jednom od legendi grada Splita i Hrvatske.

Izvor: wikipedija, Foto: crorec.net, music-box.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!