Novi podaci ulijevaju nadu da je najveća evropska ekonomija na putu oporavka nakon pada zbog korona virusa

Njemačke tvorničke narudžbe porasle su u svibnju, pokazuju današnji podaci koji ulijevaju nadu da je najveća europska ekonomija na putu oporavka nakon pada zabilježenog uslijed zatvaranja zemlje zbog pandemije korona virusa ranije tijekom godine.

Industrijske narudžbe su u svibnju povećane za 27,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju sezonski i kalendarski prilagođeni podaci Ministarstva ekonomije, prenosi Tanjug agencija AP.

Ovo povećanje je za preko dva puta veće nego što su predviđali ekonomisti, i dolazi nakon snažnog majskog rasta porudžbina od 10,4 procenta.

Snažan udarac
Glavni ekonomista ING banke Carsten Brzeski rekao je da je nakon ukidanja mjera zatvaranja zemlje u travnju, u Njemačkoj uglavnom rast bilježila privatna potrošnja dok je industrijska aktivnost zaostajala.

“Današnji podaci ukazuju na to da bi industrija mogla da uhvati zamajac koji se uočava u ostatku ekonomije”, naveo je Brzeski.

Njemačka privreda je pretrpjela snažan udarac uslijed mjera ograničenja tijekom pandemije, pri čemu je u drugom kvartalu ove godine registrirala pad bruto domaćeg proizvoda od 10,1 posto, jer su izvoz i poslovne investicije drastično pali.

Mada su industrijske narudžbe u svibnju povećane, njihov broj je i dalje za više od 11 procenata ispod nivoa na kojem su bile u istom mjesecu prošle godine.

Izvor: Agencije/ balkans.aljazeera.net

Pratite nas na društvenim mrežama!