Objavljen prijedlog Programa potpore pčelarima za saniranje štete


Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje čija je tema Prijedlog Programa potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u Međimurskoj županiji. Cilj ovoga prijedloga je kroz financijsku pomoć oštećenim pčelarima nadoknaditi
izgubljenu dobit zbog naglog prestanka proizvodnje.


“Ovim pomorom pčelinjih zajednica neupitno je došlo do velike štete za pčelarsku proizvodnju na području Međimurske županije pa i na razini cjelokupne pčelarske proizvodnje u Republici Hrvatskoj”, ističu u ministarstvu.
Financijska sredstva predviđena ovim Programom proporcionalno će se raspodijeliti pčelarima sukladno broju stradalih zajednica, a maksimalno do iznosa od 860 kn po pčelinjoj zajednici.


Očekivani rezultat Programa je izravan utjecaj na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, na nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu
proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravno od velike važnosti da se ponovo na istom području vrati nazočnost pčela u svrhu očuvanja biološke raznolikosti.


Program sadrži mjeru naknade izgubljene dobiti pčelarima zbog prestanka proizvodnje, a kod kojih je potvrđen pomor pčelinjih zajednica od strane Državnog inspektorata Republike Hrvatske. Cilj e-savjetovanja je omogućiti zainteresiranoj javnosti sudjelovanje u izradi predmetnog dokumenta.

Savjetovanje je otvoreno do 3.9.2020.

(AGROKLUB)

Pratite nas na društvenim mrežama!