Obrat oko usklađivanja mirovina: Umjesto 3, rastu 1,41 posto

Mirovine će, po svemu sudeći, uskoro rasti za 1,41 posto! Tu je informaciju na svojim društvenim mrežama objavio Sindikat umirovljenika Hrvatske, a predsjednica sindikata Jasna A. Petrović članica je Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koji donosi odluku o usklađivanju.

Službena odluka bi trebala biti objavljena već idućeg tjedna.

Na prosječnu mirovinu u Republici Hrvatskoj (2.524,76 kuna) to donosi rast od 35,5 kuna, dok će prosječna mirovina onih umirovljenika koji su cijeli staž ostvarili u Hrvatskoj (2.830,95) rasti za 40 kuna.

Prije dva dana objavili smo preliminarni izračun bivšeg saborskog zastupnika Željka Šempera koji je pogledao parametre usklađivanja koje objavljuje Državni zavod za statistiku, a Šemper je rekao da će mirovine rasti između 2,5 i 3 posto.

U međuvremenu je DZS objavio i podatke o plaćama za lipanj, a Šemperov najnoviji izračun kaže da bi stopa usklađivanja trebala biti točno 3 posto.

Formula izračuna nalaže da se uzima 70% jačeg parametra (u ovom slučaju rast plaća) i 30% slabijeg parametra (u ovom slučaju indeks potrošačkih cijena), što donosi rast od tri posto.

Izvor: mirovine.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!