Od danas nas očekuje promjena vremena, jesen polako kuca na vrata

Nakon srpnja i kolovoza u kojima je bilo izmjena hladnijih dana od prosjeka za doba godine s iznimno visokom temperaturom zraka pa i lokalno izraženijim pljuskovima s grmljavinom te obilnom oborinom, završetak klimatološkog ljeta bit će u znaku izražene južine pa nagle promjene vremena, upozoravaju u priopćenju iz Državnog hidrometeorloškog zavoda.

Ispred frontalnog sustava nad zapadnom Europom s jugozapadnim strujanjem u naše krajeve pritječe izrazito topao zrak pa je tijekom vikenda u većini krajeva , osobito na Jadranu i istoku zemlje uz opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Noći će duž obale biti tople, nerijetko i vrlo tople pa se temperatura zraka ponegdje neće spuštati ispod 25 °C. Danju će temperatura biti viša od 30 °C, na istoku zemlje ponegdje i oko 35 °C.

Danas će tijekom prijepodneva kiše i pljuskova biti u većini krajeva zemlje, pritom će biti i izraženih pljuskova s grmljavinom praćenih obilnom oborinom i prolazno jakim vjetrom. Veće količine oborine u kratkom vremenu lokalno mogu uzrokovati pojave bujičnih i urbanih poplava.

Nakon prolaska fronte, u drugom dijelu ponedjeljka vjetar će okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni, najprije u unutrašnjosti, a do kraja dana i na Jadranu gdje će vjetar prema otvorenom moru biti i jak.

Sa sjevera će pritjeći osjetno hladniji zrak s kojim će se temperatura zraka sniziti pa će od utorka biti osjetno svježije, osobito u unutrašnjosti gdje će najviša temperatura zraka biti uglavnom između 19 i 24 °C.

DHMZ

Pratite nas na društvenim mrežama!