Održana Međunarodna izložba vina "Križevačkih goric 2020." – šampion izložbe OPG Grudić, veliko zlato vinarija Matočec, šampion Križevačkih goric OPG Kamenjak i Josip Peklić, gradonačelnikovo vino: Korenko, OPG Kamenjak, OPG Posavec

U organizaciji Udruge vinogradara i vinara “Bilikum” Križevci održana je sinoć na terasi Hotela “Kalnik” Međunarodna izložba vina “Križevačkih goric 2020.” Za izložbu je pristigao 101 uzorak vina lokalnih i inozemnih proizvođača koje su ocijenile dvije komisije sastavljene od vrsnih ocjenjivača s područja cijele kontinentalne Hrvatske. Dominirala su bijela, suha vina, a posebno mješavine i vina sorte “Graševina” kao tradicionalan izbor u vinogradima ovog kraja.

Kako je istakao predsjednik Udruge vinogradara i vinara “Bilikum” Križevci Denis Maksić, razne su prigode u kojima vino uveseljava i spaja ljude različitih narodnosti, ali moramo skrenuti pažnju kako se pozitivni efekti vina postižu kod umjerenog konzumiranja, te je pozvao prisutne da uživaju u svim pristiglim uzorcima vina. Podsjetio je da je još davne 1862. bila održana prva izložba vina.
“Potrudit ćemo se možda već slijedeće godine, možda će biti bolji uvjeti,
da napravimo izložbu o vinarstvu ovog kraja jer su određena vina s ovog, potkalničkog područja završila na dvorima u Austriji – u Beču, pa čak i Londonu i Parizu. Osim stoljetnih naših izložbi i plasiranja vina na druga područja, mislim da je tradicija hvalevrijedna i da je treba pronositi i dalje širiti. I mi smo tu oni koji moramo tradiciju održati, i dalje se veseliti i piti dobru kapljicu” – poručio je predsjednik udruge Denis Maksić.

Predsjednica Povjerenstva za organoleptičko ocjenjivanje vina doc. dr. sc. Ana-Marija Jagatić Korenika čestitala je vinarima na sudjelovanju i osvojenim odličjima u iznimno specifičnoj godini, obilježenoj pandemijom COVID-19. Istakla je da je usprkos otežanim uvjetima rada i kretanja, prijavljen reprezentativan broj uzoraka koji su u konačnici, prema odličjima, bili podjednake kakvoće kao i prošle godine.
“Zlatna, a posebno velika zlatna medalja predstavlja vino koje je za svako senzorno svojstvo – vanjski izgled, miris, okus te ukupni dojam ocjenjeno s odličnim i vrlo dobrim ocjenama, a na vašoj izložbi takva su 23 vina. Među njima izdvajaju se dva vina, sorata “Graševina” i “Sauvignon”, koja su iznimnom kakvoćom zaslužila i veliku zlatnu medalju. Iako je ove godine bio prisutan manji udio vina iz susjednih zemalja, uvijek veseli uspjeh domaćih vina, autohtonih i udomaćenih sorata, a i ove godine to je “Graševina” kao ukupni šampion izložbe. Jedan uzorak autohtone sorte “Kleščec”, od dva prijavljena, kakvoćom je zaslužio titulu Gradonačelnikovo vino, kao i vina “Muškat žuti” i “Frankovka”. Udio zlatnih odličja trebao bi razveseliti sve sudionike natjecanja, a posebno 8 zlatnih s područja vinogorja Kalnik. Ne treba zanemariti ni dobitnike srebrnih i brončanih medalja čija vina također zaslužuju pažnju, ali isto tako, imaju mjesta za napredak u smislu proizvodno-tehnoloških uvjeta koji će se odraziti i na završnu kakvoću vina” – kazala je Ana-Marija Jagatić Korenika.

Međunarodnu izložbu vina “Križevačkih goric 2020.” otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović:
“Meni je drago što sam čest gost na izložbama vina i na skupštinama udruge “Bilikum” – kazao je i poželio vinarima ugodno druženje u dobroj atmosferi.

Dodijeljene su zlatne, srebrne i brončane diplome vinogradarima i vinarima. Šampion izložbe – veliko zlato osvojila je “Graševina 2019.” OPG-a Tanje Grudić.
Veliko zlato osvojila je vinarija Matočec sa “Sauvignonom 2019.”. Šampion Križevačkih goric je zlatno vino “Greberanec Cuvee 2019”. OPG-a Dragutina Kamenjaka i zlatno vino “Chardonnay 2019.” Josipa Peklića.
Gradonačelnikovo vino je “Muškat žuti 2019.” vinarije Korenko, “Kleščec 2019.” OPG-a Kamenjak i “Frankovka 2018.” OPG-a Dragutina Posavca.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!