Oleander

Oleander (lat. Oleander nerium)

To je lijep zimzeleni grm čija je domovina područje oko Sredozemnog mora.

Ima zelene kopljaste, kožaste listove koji rasti jedan nasuprot drugog. Na vrhu izboja javljaju se cvjetovi, po nekoliko njih zajedno u cvatu, u vremenu od lipnja do rujna i potrebno im je mnogo topline i sunca da bi cvjetali. Ako je ljeto kišno cvatnja je veoma oskudna. Mogu biti jednostruki ili puni. Najčešće nalazimo ove boje: bijela, krem, žuta, ružičasta i crvena.

U primorskim krajevima gdje je oleander tokom cijele godine posađen vani, u zemlji, može izrasti u grm visok do 5 metara.

Obavezno ga se treba posaditi na položaj gdje ima puno sunca.

U kontinentalnim krajevima gdje su zime hladne, treba ga posaditi u velike vaze ili bačve u dobru humusnu zemlju, a tokom zime ga unjeti u zaštićeni prostor. Trebao bi tokom zime biti na svijetlom mjestu pri temperaturi od oko 5 stupnjeva Celzijevih. Inače će mu izrasti izduženi blijedi izdanci, a i cijela biljka se jako iscrpi pa je najčešće napadnu razni štetnici. Korjenovu balu treba održavati vlažnom.

U doba rasta traži dosta vode, tako ako je posađen u vazi trebati će ga svakodnevno zalijevati.

Od početka cvatnje pa do kraja kolovoza treba ga se jednom tjedno prihraniti.

Da bi imao lijep oblik potrebno ga je orezati. To je bolje učiniti u veljači nego na jesen tako da u slučaju jake zime ne stradaju izboji kod mlade biljke. Starijim biljkama preporuča se orezivanje unutarnjih grana kako bi biljka dobila zraka. Ako je izrastao previše u visinu slobodno ga porežite do drvenog dijela stabljike, oštrim kosim rezom. Mlade biljke odrežite do 2/3 njihove visine kako bi dobile grmolik oblik.

Razmnožava se reznicama u rano ljeto. Reznice je potrebno staviti u vodu dok ne puste korijenčiće. Kod presađivanja u zemlju treba pripaziti jer je korijenje jako nježno i lomljivo.

PAŽNJA!

Oleander jer unatoč ljepoti vrlo otrovan, naročito njegovo lišće. Posebno na to treba upozoriti malu djecu jer i jedan list može biti koban. Ako primijetite da je dijete žvakalo lišće od oleandra, obavezno posjetite liječnika i to što prije. Preuzeto sa: cvjetakmali.blog.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!