Osim bolesti, plaće, mirovine i nezaposlenost najveće su brige hrvatskih građana

Prema istraživanju koje je GfK proveo na 1.000 ispitanika, nedostatak plaće i mirovine te nezaposlenost najviše zabrinjavaju hrvatske građane.

Naime, dok su međunarodni terorizam, nuklearno oružje te kriminal i korupcija, visoko rangirani kao najozbiljniji problemi današnjice, zanimljivo je kako naši građani, primjerice svjetsko zagađenje okoliša ili pitanje globalizacije još uvijek ne prepoznaju kao značajne opasnosti sadašnjosti, iako su to sve ogromni problemi.

Građani su u istraživanju prosječnim ocjenama rangirali neke od problema s kojima se danas suočava Hrvatska, pri čemu ocjena 1 znači “uopće nisam zabrinut” dok ocjena 5 znači “izuzetno sam zabrinut”.

Sudeći prema rezultatima građani su najviše zabrinuti nedostatkom plaća/mirovina te nezaposlenošću (4,4 i 4,3), dok su kriminal, mito i korupcija te nizak životni zabrinjavajući isto kao i nezaposlenost.

Sljedeći problemi koji brinu hrvatske građane su rast cijena (4,2), ekonomska nestabilnost (4,1), socijalna politika i nesigurnost te zloporaba droge (4,0) te sektor javnog zdravstva (3,8). Što se pak tiče niže rangiranih problema, politika obrazovanja i zaštita okoliša ocijenjeni su ocjenom 3,7, dok međunacionalni odnosi i populacijska politika (3,4) te odnosi sa susjednim zemljama (3,2) najmanje brinu hrvatske građane.

Gledano na međunarodnoj razini, hrvatski građani smatraju da su međunarodni turizam (38%) te nuklearno oružje i kriminal (31%) najveći problemi današnjeg svijeta. Vjerska i etnička mržnja zabrinjavajuća je za 22% ispitanika, nezaposlenost za 20%, a AIDS i zarazne bolesti te ptičja gripa za 18% ispitanika.

Manji postotak građana je kao prijetnje današnjem svijetu istaknuo naglu promjenu klime (14%), jaz između bogatih i siromašnih (13%), zagađenje okoliša (10%) te globalizaciju (4%).

Izvor: moj-posao.net ,šv/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!