Potražnja za smokvama u svijetu raste, a proizvodnja u Hrvatskoj opada

Potražnja za smokvama na svjetskom i europskom tržištu raste i više od 80% smokava proizvodi se na Mediteranu, no Hrvatska se ne može pohvaliti dovoljnom proizvodnjom ovog voća, izvijestila je konsultantska tvrtka Smarter. u srijedu.

Prema Smarteru, specijaliziranom za poljoprivredu i prehrambenu industriju, od oko 1,5 milijuna tona smokava proizvedenih, više od 80% proizvodi se u Sredozemlju.

Analiza kaže da su masline, smokve najčešće voće od Istre do Dubrovačke rivijere. Ono je nešto rjeđe u dalmatinskom zaleđu i dolini Neretve, ali s oko 855.000 smokva sredinom 1980-ih taj se broj smanjio na oko 600.000.

Hrvatska je 1996. proizvela 6.240 tona svježih smokava, a otprilike 3.360 tona konzumirano je svježe uz dodatnih 920 tona suhih smokava. Podaci iz 2019. govore da je proizvodnja pala na samo 1.264 tone, od čega je samo 813 tona bilo intenzivne proizvodnje.

Prema Smarterovim podacima, 2019. Hrvatska je izvezla samo 10 tona svježih smokava u vrijednosti od 21 500 eura i 29 tona suhih smokava. Međutim, iz Turske je uvezio 64 tone svježih smokava u vrijednosti od 131 000 eura (40 tona iz Turske), kao i uvoz 540 tona suhih smokava u vrijednosti od 1,7 milijuna eura, većinom iz Turske (252 tone), a slijedi Albanija (115 tona).

Izvor: Croatiaweek.com

Pratite nas na društvenim mrežama!