Predivna akcija Čistećih medvjedića, i to onih najmlađih!

Čisteći medvjedići nastavljaju s akcijama čišćenja po cijeloj Hrvatskoj. Prenosimo jednu lijepu priču koji su Čisteći medvjedići objavili na svojoj Facebook stranici.


“Mariju i Eugena smo imali priliku upoznati u Križevcima na akciji Čistećih medvjedića u Ratarskoj šumi. Sad ljetuju na Ugljanu.
Odmah prvi dan po dolasku, a kako drugačije, bacili su se u čišćenje mora.
Izronili su hrpu staklenih boca, limenki, čaša, kutija od krema i svega onog što neodgovorni živalj voli baciti u vodu. Skupljeno smeće ostavili su na zidiću. Ali avaj! Iznebuha počinje puhati jaki vjetar, odlaze s plaže bržem bolje na sigurno. Nadali su se da će netko pokupiti smeće i baciti ga u kontejnere. Krivo su se nadali. Vjetar je vratio sve skupljeno smeće u more. Kad su se za dva dana vratili na tu istu plažu, nije bilo druge nego zapeti pa sve skupa izvaditi još jednom, ali i više nego prvi put. Tako je to kad proradi inat Čistećih medvjedića!
Vidjevši njihove napore, oduševljeno im se pridružuje i izvjesna Adrijana, prema riječima svjedoka ljupka mlada djevojka koja im je pomogla odnijeti smeće u kontejnere. Sve to, pratila je i jedna starija gospođa iz Zagreba koja ih je podarila s nešto novca za sladoled!
Svaka čast Mariji i Eugenu što šire pravi duh Čistećih medvjedića i ideje širom Lijepe Naše! Učimo naše najmlađe od najranijih dana na važnost očuvanja prirode i svih onih ljepota koje smo realno ničim zasluženo dobili. Sitnim koracima, ali ipak naprijed!”- poruka je koja stoji na Facebook stranici Čisteći medvjedići.

Udruga Čisteći medvjedići, nastala je u jeku izolacije zbog pandemije koronavirusa sasvim spontano, te je postala inspiracija za akciju čišćenja hrvatskih šuma.

Inicijativu su podržali mnogi hrvatski gradovi, među kojima i Grad Križevci koji je ugostio Čisteće medvjediće krajem mjeseca svibnja. Podsjetimo, na akciju čišćenja Ratarske šume odazvalo se 30-ak osoba koje su pokazale kako brinu o okolišu te volontiraju s ciljem očuvanja našeg planeta Zemlje.

S obzirom na to da non stop negdje jurimo, trčimo i užurbano se krećemo kroz život, ni ne obraćamo pažnju na sve što se događa oko nas, a trebali bi, jer svijet se danas suočava s ozbiljnim problemom onečišćenja za koje smo zaslužni svi mi.

Vrijeme je da se svatko osvrne oko sebe i razmisli što kao pojedinac može napravili da bi pomogao očuvanju okoliša.

Smeća ima jako puno, pogotovo u našim šumama, o čemu smo već nekoliko puta pisali. Ovisno o prilici, Čisteći medvjedići često borave u prirodi skupljajući otpad koji je netko drugi bez razmišljanja odbacio.

Svatko od nas može doprinijeti da nam ovaj planet bude što ljepši za život. Zašto ne bismo čuvali to što imamo. Ako nećemo mi, tko će?

šv/radiokrizevci.hr

Izvor i foto: Facebook Čisteći medvjedići

Pratite nas na društvenim mrežama!