Predsjednik je konačno komentirao svoja putovanja: ‘Kako da se prebacujem s otoka na kopno, na luftmadracu?’

Predsjednik Republike Zoran Milanović danas je nakon sjednice Vijeća predsjednika RH za energetsku tranziciju, komentirao svoj put u Albaniju, snimio je N1. Riječ je o putovanju, koje se dogodilo sredinom kolovoza, a za koje su iz predsjednikovog Ureda prvo poručili da je privatno, da bi kasnije, nakon prijave Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa, rekli kako je ono ipak bilo službeno.

Milanovićev ured u međuvremenu se o putovanju očitovao i Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa, no odande su danas zatražili dodatno pojašnjenje. Predsjednik je danas ustvrdio kako je javnost znala za put u Albaniju, ali da je put koji stoji oko 100 tisuća kuna omaškom naveden kao privatni.

OMAŠKA I ISPRIKA

“Veleposlanstvo zna da sam bio tamo… Išao sam u službeni posjet, koji smo greškom deklarirali kao privatni. Jedino je privatno kada idem na skijanje, ali i tada je o tome obaviješteno veleposlanstvo, ja se privatno ne mogu ni kretati. Moj odlazak u Albaniju nije jedino mjesto na koje sam pozvan ovo ljeto i nije zadnji put na tom brodu, to je državni posao i moja dužnost. Ispričavam se na omašci”, kazao je predsjednik.

Napomenuo je kako se u njegovom Uredu ne izdaju putni nalozi, te da on ne uzima devizne dnevnice. “Dnevnice bi trebale pokriti neke troškove, a nama su svi troškovi podmireni, nas hrane… Dakle, ja nikad nisam bio u situaciju da mi treba jedan jedini euro, to je sve ekstra prihod. Pitajte druge dužnosnike zašto se isplaćuju dnevnice, drago mi je da se ova tema otvorila. Kad sam došao na Pantovčak rekao sam da ta praksa mora prestati”, istaknuo je.

NEĆE PRKOSITI POVJERENSTVU

Na novinarsko pitanje da putni nalozi služe za evidenciju, Milanović je odgovorio da nema evidencije, da je on predsjednik i njegovo radno vrijeme je od 0 do 24, prenose 24sata. Osvrćući se na zahtjev Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa rekao je da im ne želi prkositi.

“Ne želim prkositi Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa. Dokumentaciju imaju u MORH-u. Nisam ništa skrivao, a greškom sam naveo da je privatno”, kazao je.

RAZGOVOR S PREMIJEROM

Milanović je rekao i da će o putu u Albaniju razgovarati i s premijerom. “Naravno da Vlada ne može konkretno znati o čemu sam konkretno razgovarao. Nije nužno da znamo sve, nego da se koordiniramo i da gledamo zajedničke pravce, metode ne moraju biti iste”, kazao je.
Komentirao je i troškove helikoptera i broda te naglasio kako vojne resurse nije koristio privatno. Pritom je istaknuo kako je na osiguranju da odluči hoće li se koristiti helikopter.

“Helikopter je sredstvo prijevoza. On mora letjeti. Koriste se prema procjeni službe sigurnosti. Vojni helikopteri imaju svoje resurse i broj sati naleta. Ne lete dovoljno. Letio sa mnom ili bez mene, svejedno je. Posade moraju biti trenirane, piloti moraju letjeti… Helikopter nije dalmatinski pršut koji sušite godinu dana, a onda ga smažete u dva dana. Mora se koristiti konstantno”, kaže Milanović.

Zatim je izgovorio sljedeću rečenicu: “Gdje bih išao 14 puta u dva dana? Ja se moram nekoliko puta dnevno prebaciti s Hvara na kopno, kako da to napravim, na luftmadracu?”, pitao je. Ova izjava podsjeća na istup Ive Sanadera prije 14 godina; kada ga je oporba kritizirala jer je na službeni put u Veronu išao vladinim avionom odgovorio je: “pa neću, valjda, kao premijer ići biciklom”

NA PUT POVEO SUPRUGU

Na put je, potvrdio je, poveo suprugu. Iako je želio povesti i majku, odustao je jer bi, kako je rekao, za nju putovanje brodom bilo iscrpljujuće.

Podsjetimo, Milanović je u Albaniju putovao polovicom kolovoza. Kako je tada objavljeno iz njegova Ureda, ondje je boravio privatno i to na osobni poziv premijera Edija Rame. Nakon što je zbog tog putovanja protiv Milanovića podnesena prijava Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, iz Ureda predsjednika počeli su tvrditi kako taj posjet nije bio privatan, nego službeni, odnosno da je putovanje “bilo u sklopu obnašanja predsjedničkih dužnosti”. /telegram.hr/ foto: vojnapovijest.vecernji.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!