Predstavljamo OPG Kosec – bavi se uzgojem lješnjaka

U Kunovec Bregu kod Koprivnice obitelj Kosec bavi se uzgojem lješnjaka. OPG su otvorili 2013. godine kada su posađeni prvi lješnjaci. Godinu dana
kasnije krenuli su u ekološki uzgoj. Najviše posla je kod berbe, kada se uključuje cijela obitelj

“Uz posao smo željeli još nešto raditi. Nekako nam se lijeska vidjela najbolja jer ne treba odmah plasirati proizvod. Plod lješnjak može stajati i do godinu dana ako se dobro uskladišti i osuši. Druge voćne vrste moraju se odmah brati i rješavati na tržištu” – kaže Zvonko Kosec.

OPG Kosec ima 4 hektara lješnjaka sorte istarski dugi kao glavna sorta i na manjoj površini talijansku sortu.


“Zadovoljni smo sortama. Istarski lješnjak je sorta koja daje dobar prinos, jedino ako je vrijeme loše onda tu ne možemo ništa. U posljednje vrijeme
zime su blage, kasni su mrazevi i na to je lijeska osjetljiva jer ona dosta rano kreće. Ako dođe mraz u nezgodno vrijeme, smeta i lijeski kao i drugim
biljkama. Tu smo nemoćni. Ove godine bilo je nešto mraza, imali smo štete jednim dijelom, ali godina je bila dosta dobra” – napominje Zvonko Kosec.

U osnivanje OPG-a i podizanje nasada lijeske krenuli su dižući kredit za sadni materijal. Dobili su povratna sredstva od Županije i Grada što su odmah iskoristili za kupnju freze za međurednu obradu. “Kako sredstva dolaze, stalno ulažemo u ono što je potrebno. Sad idemo u
sedmu godinu i svaku godinu bi trebalo biti sve više ploda” .

Obitelj Kosec odlučila se za ekološki uzgoj lješnjaka. Tu ima više ručnog
rada:
“Pesticidi ne dolaze nikako u obzir, kontrole imamo stalno, ne želimo a i bilo bi preskupo da se igramo nekim stvarima koje nisu dozvoljene. Koristimo ekološka gnojiva i ekološke pripravke za zaštitu koji su dozvoljeni. Odlučili smo se na to jer smo mislili da ćemo lakše prodati plod. Ekološka proizvodnja se sad počela sve više cijeniti. I sada ima ljudi koji u to ne vjeruju. Misle da to ekološko samo piše na papiru, ali to je stvarno ekološka proizvodnja. Na ljudima je da izaberu hoće li neki strani, uvozni lješnjak ili svježi domaći” – kaže Zvonko Kosec.


Tržište za svoj proizvod imaju. Idu na sajmove, a dobra je prodaja i kod kuće kupcima koji lješnjake traže za kolače.


“Uglavnom sve prodamo, nikada ne ostane lješnjaka doma za drugu godinu. Tržište se svake godine sve više otvara jer ne može čovjek sve odmah prodati ako nitko ne zna za njega. Prve godine je bilo najteže što je i razumljivo, a bio je i mali prinos. Moramo biti uporni. Ne može netko znati
za vas ako se nigdje niste pojavili. Drugu godinu je već netko znao za nas, a sada sve više ljudi pitaju i uglavnom zadovoljni smo. Na žalost, na ekološkom lješnjaku je oko 100 eura manji poticaj, na orahu je to skoro polovica. Bez poticaja ne znam kako bi se uopće mogli nasadi održavati, pogotovo dok su mladi nasadi. Nemate vi tada tolika sredstva da date biljci sve što joj je potrebno, naročito u ekološkoj proizvodnji gdje su sva sredstva skuplja” – rekao nam je Zvonko Kosec o svom iskustvu u proizvodnji lješnjaka .

ji/radiokrizevci.hr
foto: OPG Kosec

Pratite nas na društvenim mrežama!