Predstavljamo Vinariju Matočec iz Đurđevca – osvajača velikog zlata u Križevcima

U cijeloj Hrvatskoj, ali i šire,  u inozemstvu već su dobro poznata vrhunska vina  Vinarije Matočec. I na “Međunarodnoj izložbi vina Križevačkih goric 2020.” osvojili su veliko zlato.

“U našoj obiteljskoj vinariji su supruga Nada, kćer Nikolina koja je u Križevcima i sinovi Dario i Marko i ja. Već 24 godine smo na prvim obroncima Bilogore, u predjelu Mali kostanj zasadili vinograde. Uz dosadašnje vinograde u pripremi za sadnju su i novi. Ovi vinogradi su podignuti prije 24 godine iz hobija, ljubavi prema našoj prirodi i dobroj kapljici” – kaže  Matočec. 

Kroz sve godine izlaganja u Hrvatskoj, ali i svijetu postigli su odlične rezultate:

“Sa ove četiri medalje osvojene u Križevcima, jedno veliko zlato i tri zlatne medalje, smo na 644 zlatne medalje za naša vina. To je višegodišnji sustavni rad naše obitelji, a i stalne edukacije i stalna izlaganja i natjecanja.”

Marijan Matočec ističe da je vinogradarstvo težak posao jer je to tvornica pod vedrim nebom. Prije 18 godina bio je osnivač Zajednice udruga vinogradara i vinara Koprivničko-križevačke županije sa 15 udruga, 1500 članova. Ima 36 registriranih proizvođača vina.

“Svaka godina je posebna. Uvijek je problem kiša, tuča, ali treba napraviti da imate kontrolirane količine grožđa da možete iz toga proizvesti vrhunska vina. Mi smo nakon niza godina registrirali puno vrhunskih vina. Izložili smo 22 uzorka i od toga je 21 dobilo zlatnu medalju i veliko zlato, a samo jedno vino je dobilo srebrnu medalju. Imamo ove godine jako lijepe rezultate. U Svetom Ivanu Zelini je graševina proglašena za najbolje kontinentalno vino sjeverozapadne Hrvatske. Sad se potvrdila kao županovo vino i gradonačelnikovo vino grada Đurđevca. Pinot sivi je bio na izlaganju u Kaptolu u izboru za šampiona sa Kutjevačkim podrumima što je veliki uspjeh. I graševina je dobila zlato, a i na izložbi u Đurđevcu sva vina su nagrađena zlatnom medaljom” – kaže Marijan Matočec. 

Kvaliteta vina Vinarije Matočec prepoznata je i u inozemstvu. I ove godine sudjeluju na sajmu u Londonu i očekuju 22. rujna rezultate.

“Prošle godine bili smo također u Londonu, u Dusseldorfu i Austriji.

U Austriji smo imali drugo vino sajma od 100 vina što je krasan rezultat, pogotovo jer je na prvom mjestu domaći, Austrijanac. Uvijek se preferiraju vina iz domaćeg područja”.

Obitelj Matočec sprema se za novu berbu i svaka godina im je novi izazov.

“Moramo raditi brzu preradu, čekati da nam šećeri postignu optimalni odnos i kiseline u vinogradu. Dan odluke kada će se brati grožđe ustvari je put do zlata i velikog zlata. Morate dobro procijeniti kada ćete skinuti grožđe, preraditi ga , napraviti dobru fermentaciju, ne prebrzu, napraviti izbor selekcijskog kvasca i onda je to put prema uspjehu. Svake godine se nova priča ponavlja. Vjerujem da ćemo ove godine napraviti prvi pjenušac vina sa Đurđevačkih peskov, zakopati ga na godinu dana pa ga zatim izvaditi i napraviti neku atrakciju da se za naša vina čuje.

Da bi vino prodali moramo se dobro prezentirati i pred dobrom publikom” – ispričao nam je Marijan Matočec . Ove godine su u rekonstrukciji vinarije da gosti mogu navratiti, probati vino i biti zadovoljni.

Ova godina ima deset sunčanih dana manje nego prošla i svi vinogradari već pomalo žure. No, savjet iskusnog vinogradara i vinara je da ne treba žuriti. Podsjeća na vinogradarsku uzrečicu: “Za malu mešu vinograd pribrati, a za Miholje, 29.9.vinograd pobrati”.

“Vjerujem da ćemo graševinu brati u desetom mjesecu, da napravimo opet nešto vrhunsko . Od sorti imamo graševinu, chardonnay, pinot sivi, sauvignon i muškat žuti kao jedno novo vino u našoj ponudi. 

Kad popijete čašu vina, mora vas to vino tražiti novu čašu uz neko novo domaće jelo, podravsko i prigorsko, ali umjereno i s pameću”.

Oko 80 posto vina Matočec je buteljirano, a na svatovima i drugim prigodama prisutna je vrhunska graševina. 

Na kraju Marijan Matočec poziva mlade da se uključe u vinogradarstvo i vinarstvo, da uče od starijih i njeguju tradiciju.

ji/radiokrizevci.hr 

foto: Vinarija Matočec

Pratite nas na društvenim mrežama!