Program obilježavanja svetkovine Sv. Marka Križevčanina

Što nas sve očekuje po pitanju programa Sv.Marka Križevčanina u Križevcima, rekao je u današnjoj emisiji “Križevci moj su grad”, velečasni Stjepan Soviček.

“Devetnicu smo započeli u subotu navečer kod kapele sv. Marka Križevčanina kao i obično i svakodnevno se taj program odvija sada svaki dan u župnoj crkvi sv. Ane. Devetnicu završavamo u nedjelju u grkokatoličkoj katedrali kada će svetu misu provoditi apostolski administrator monsinjor Milan Stipić u zajedništvu s našim biskupom monsinjorom Vjekoslavom, a u ponedjeljak na sam dan svetkovine sv. Marka Križevčanina okupit ćemo se i proslaviti svetom euharistijom na glavnom trgu dan mučeništva sv.Marka.
Pozvani su svi uz poštovanje mjera distance, moram napomenuti da je i ova priprema tj.priprava zamišljena tako da se razlažu teme enciklike papine Laudato si u kojoj se obrađuje pažnja tj.briga za zemlju i ekologiju, ali ne samo za to nego i poticanje da više razmišljamo o zemlji od koje živimo, da više pazimo i brinemo jedni o drugima. Pozivam sve naše građane, koliko god da nam je možda teško, da pazimo jedni na druge, da slušamo ono što nam struka preporučuje, da se zaštitimo i higijenom, da se zaštitimo distancom i maskom. Kažu da je maska najbolja zaštita, pa i u onim profesionalnim krugovima gdje kažu da maska i rukavice štite u potpunosti od virusa. Tako da i ja pozivam sve one koji će doći na glavni trg da dođu bez straha i uz minimalni trud o poštovanju tih mjera da će biti sve u redu, da će nas i sv.Marko zaštiti u toj našoj pažnji da zaštitimo i sebe i druge.
Što se programa tiče, najavljujem da je sutra 1.rujna, s nama župnik katedralne župe velečasni Branko Fresl sa temom evanđelje stvaranja. U srijedu pozivam sve na otvaranje likovne izložbe u galeriji gradskog muzeja, to je otvaranje izložbe koja je posvećena molitvi sv. Marku Križevčaninu u organizaciji križevačkog likovnog kruga. Sve započinje u 18 sati. U 19 sati je misa s temom “Ljudski korijen ekološke krize”. U četvrtak je gost rimski đak koji nam može potvrditi i posvjedočiti kakva je situacija s Covid-19 virusom u Italiji, to je naš velečasni Antun Faltak, on je svećenik na doktorskom studiju u Rimu pa će nam progovoriti o cjelovitoj ekologiji. U petak nam je gost također jedan naš svećenik a to je velečasni Ivan Koretić ovogodišnji mladomisnik koji je sada sa službom župnog kapelana u katedralnoj župi sv.Terezije u Bjelovaru, i on će za temu imati smjernice za djelovanje i usmjeravanje vjernika kroz ekološki odgoj. U subotu će s nama biti mladi kao i obično, naravno vidjet ćemo kako će se to odvijati zbog situacije, prijašnjih godina došlo nam je puno mladih, ali sada će doći samo predstavnici. Svetu misu će predvoditi velečasni Zoran Grgić, župnik župe sv. Vida u Vrbovcu, a ujedno i koordinator tj.povjerenik za odgoj mladih bjelovarsko – križevačke biskupije i to s vrlo lijepom temom kojom se pozivaju mladi koja kaže ” Blago vama mladi jer imate vremena činiti dobro” što mladi puno i čine. Oni doista imaju osjećaj i vremena za činiti dobro među sobom, ali i drugima starijima, nemoćnima i bolesnima što imamo iskustvo kroz mnoge akcije koje su naši mladi sproveli. Nedjelja je deveti dan devetnice, mise su redovite u nedjeljnim terminima, a navečer ćemo se svi okupiti na završetku devetnice u grkokatoličkoj katedrali gdje misu predvode apostolski administrator monsinjor Ivan Stipić i naš biskup Vjekoslav Huzjak. Tu ćemo i završiti, inače smo obično prolazili u procesiji do kapele sv.Marka Križevčanina sa svijećama kroz grad no zbog ovih mjera sve procesije su ukinute tako da neće biti ni te procesije nego će samo završetak devetnice biti u grkokatoličkoj katedrali.
Na sam dan sv. Marka, 7.rujna, sveta misa će biti u župnoj crkvi sv. Ane u 8 sati, svečane procesije također kroz grad neće biti, neće biti mnogih gostiju, ali ipak kao vjernici obilježit ćemo dan mučeništva sv. Marka Križevčanina na glavnom trgu u 11 sati i svečanom svetom misom. Svečanu svetu misu je trebao predvoditi monsinjor Želimir Puljić, predsjednik hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup, no zbog njegovog zdravstvenog stanja, zbog njegove dobi i pomalo pažnje prema sebi i drugima, on je otkazao propovijedanje tj.provođenje svete mise ali odmah je uskočio naš biskup Mijo Gorski koji će predvoditi svetu misu na dan svetog Marka u 11 sati.
Program se naravno nastavlja kao i svih ovih proteklih godina do 15.rujna, kada završavamo s blagdanom Gospe Žalosne u župnoj crkvi u Koruškoj i to bio bio završni dan programa oko sv. Marka. Između toga je također i susret na istu temu Laudato si kod naših grkokatolika, to je četvrtak 10.rujna, nakon misnog slavlja u crkvi križevački triptih u prostorijama grkokatoličkog ordinarijata u dvorani djela Marijina fokolara, to je na adresi Franja Račkog 30. Imamo divne goste Gina Perkov, Zoran Turza, Nenad Maljković, Dijana i Petar Fabijan, svi oni govore o temi Laudato si, o pozivu da se svi malo okrenemo onome odakle smo, tko smo, što smo, i da darove koje nam je Bog dao razvijamo ne samo na svoju korist nego na korist sebe i svojih bližnjih.Također je tu i mnogo drugih kulturnih programa, evo spomenuh i otvaranje u srijedu likovne izložbe našeg likovnog križevačkog kruga kojima zahvaljujem također i pokret fokolara se uključuje u te programe. Također likovni križevački krug organizira i koloniju za umjetnike koji će doći. Sve pozivam da se odazovu bez straha na proslavu Sv.Marka Križevčanina naravno uz poštovanje svih epidemioloških naputaka i mjera na glavnom trgu na svetoj misi.”

im/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!