Promatranje Suza Svetog Lovre noćas počinje u Stražincu od 21:00 sat

Ljeto je idealno vrijeme za uživanje u prirodi i gledanje zvijezda “padalica”, a svake godine u kolovozu dolaze nam s neba suze svetog Lovre.

Iako su ih mnogi promatrali sinoć, Suze Svetog Lovre najbolje će se vidjeti noćas u vremenskom periodu od 00:30 sati pa sve do zore.

Kako je najavljeno, prosječna aktivnost će biti oko 100 meteora na sat. Meteore je najbolje gledati negdje gdje nema javne rasvjete, a osim njih na nebu će se moći vidjeti Saturn, Jupiter, a kasnije tijekom nići Mjesec i Mars

Na određenim mjestima bila su organizirana promatranja za jučer, a poseban doživljaj ustvari će biti danas.

Promatranje neba održat će se danas na sljedećim mjestima: na Petrovom vrhu u Parku tamnog neba Vrani kamen blizu Daruvara od 22 sata, kod đakovačkog Bajera u Đakovu od 22 sata, te u Stražincu od 21 sat.

Izraz “suze sv. Lovre” koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

Nemojte zaboraviti kako nam se oči moraju bar 30 minuta prilagođavati na noćne uvjete!

šv/radiokrizevci.hr

Foto: drukciji.ba

Pratite nas na društvenim mrežama!