[PUTOPIS BY LEA BIJAČ] TAJLAND: Znojno gužvanje (2)

Upoznajmo riječ wat 

Onako izmoždeni i umorni od puta, krenuli smo s programom, čim su se, sukladno radnom vremenu, atrakcije otvorile. Prva na redu bila je Kraljevska palača, jedan od najljepših i najvećih primjeraka antičkog tajlandskog dvora i nekadašnje rezidencije kraljeva Bangkoka. Ondje se nalaze palače koje su bile korištene za različite prigode, od Pogrebne palače pa sve do Wat Phra Kaewa, smaragdnog Budinog hrama. 90 posto Tajlanđana su budisti, njih slijede hinduisti, potom muslimani i kršćani. Zlaćani tornjevi prkosili su gorućem suncu,  a ja zdravoj pameti jer sam za izlet obukla duge kožne hlače i dugu košulju s malo uzdignutom kragnom, kao dolčevitom, jer sam pročitala da se u palače i hramove mora doći primjereno odjeven, bez pokazivanja ramena i nogu, a to je bio moj jedini outfit koji je odgovarao opisu. I zaista, zaštitari bi na ulazu djevojke obučene u kratke ljetne haljinice isključivali iz reda i time im u potpunosti onemogućavali pristup unutra. Na neki sam im čudan način zavidjela jer je prostorom Kraljevske palače cirkulirao nenormalno velik broj ljudi. Ne znam jesam li se ikad prije susrela s tolikom svjetinom na jednom mjestu. Bili smo stisnuti kao sardine i kretali se sporo, dok nam je znoj oblijevao lica i tijela. Ruke su nam pak bile zauzete neophodnim bočicama vode i plastičnim vrećicama u kojima smo nosili obuću zbog poštivanja još jednog od pravila – obaveznog izuvanja prije ulaska u hramove. Između njihovih obilaska sudjelovali smo u prosječnom tajlandskom ritmu koji uključuje gužve pa još malo gužvi, užurban promet i u njemu neizostavne tuk tukove. 

C:\Users\Administrator\Documents\Documents\Putovanja\PUTOPISI\TAJLAND\Tajland 2\Slike\1.jpg

Foto: Lea Bijač

C:\Users\Administrator\Documents\Documents\Putovanja\PUTOPISI\TAJLAND\Tajland 2\Slike\2.jpg

Foto: Lea Bijač

C:\Users\Administrator\Documents\Documents\Putovanja\PUTOPISI\TAJLAND\Tajland 2\Slike\3.jpg

Foto: Zoran Bijač

C:\Users\Administrator\Documents\Documents\Putovanja\PUTOPISI\TAJLAND\Tajland 2\Slike\4.jpg

Foto: Zoran Bijač

C:\Users\Administrator\Documents\Documents\Putovanja\PUTOPISI\TAJLAND\Tajland 2\Slike\5.jpg

Foto: Zoran Bijač

C:\Users\Administrator\Documents\Documents\Putovanja\PUTOPISI\TAJLAND\Tajland 2\Slike\6.jpg

Foto: Zoran Bijač

C:\Users\Administrator\Documents\Documents\Putovanja\PUTOPISI\TAJLAND\Tajland 2\Slike\7.JPG

Foto: Zoran Bijač

C:\Users\Administrator\Documents\Documents\Putovanja\PUTOPISI\TAJLAND\Tajland 2\Slike\8.JPG

Foto: Zoran Bijač

C:\Users\Administrator\Documents\Documents\Putovanja\PUTOPISI\TAJLAND\Tajland 2\Slike\9.jpg

Foto: Lea Bijač

C:\Users\Administrator\Documents\Documents\Putovanja\PUTOPISI\TAJLAND\Tajland 2\Slike\10.jpg

Foto: Zoran Bijač

D:\SLIKE\PUTOVANJA\Tajland 2019-2020\G3X\IMG_0653.JPG

Foto: Zoran Bijač

C:\Users\Administrator\Documents\Documents\Putovanja\PUTOPISI\TAJLAND\Tajland 2\Slike\11.jpg

Foto: Lea Bijač

C:\Users\Administrator\Documents\Documents\Putovanja\PUTOPISI\TAJLAND\Tajland 2\Slike\12.JPG

Foto: Lea Bijač

C:\Users\Administrator\Documents\Documents\Putovanja\PUTOPISI\TAJLAND\Tajland 2\Slike\13.jpg

Foto: Lea Bijač

Gigantski Buda

Uslijedio je posjet Wat Pho-u, jednom od najstarijih bangkokških, također dijelu Kraljevske palače. Vezujemo ga uz kralja Ramu I koji ga je izgradio i kojem je postao glavni hram, a kojeg je kasnije dodatno proširio i renovirao kralj Rama III. Najimpozantniji je njegov dio 15 metara visoka i 46 metara dugačka statua zlaćanog ležećeg Bude, koja prikazuje njegov ulazak u stanje nirvane i kraj svih reinkarnacija. Jedan je to od najvećih Buda na cijelome Tajlandu. Njegovom dužinom, na suprotnoj strani nalazi se 108 brončanih posuda predstavljajući 108 sretnih Budinih stanja. Posjetitelji u njih bacaju novčiće jer se vjeruje da to donosi sreću, a čime također pomažu i redovnicima za održavanje hrama. 

C:\Users\Administrator\Documents\Documents\Putovanja\PUTOPISI\TAJLAND\Tajland 2\Slike\14.jpg

Foto: Lea Bijač

Tu smo (konačno) završili s razgledom Kraljevske palače. Istina je da smo u tih nekoliko sati obišli tek mali dio, no nisam imala snage ni volje za više. U drugačijim uvjetima sigurno bi mi se svidjela, ali masa ljudi u kombinaciji s paklenom vrućinom pila mi je krv na slamku. Razlog tolikoj gužvi je taj što Tajlanđani i općenito budisti do Nove godine „moraju“ posjetiti par hramova kako bi u nju ušli berićetni, bezbrižni, sretni i veseli. Važan savjet – odlazite li u tajlandske hramove, nikako to ne činite u navedenom periodu. Prije samog putovanja u obzir je dolazila i 10-dnevna tura samo po hramovima. Ah, kako mi je laknulo što je nismo izabrali! „Ajde, ajde, izdržat ćeš ti još par njih pa slijedi čisti užitak“, bodrila sam sama sebe.

Tržnica cvijeća i još pokoji wat

Na putu do Wat (sad ste već shvatili da se radi o hramu) Aruna, prošli smo tržnicom cvijeća. Njom generalno neurednom, prljavom i mokrom dominirali su uredno posloženi vjenčići, vijenci i aranžmani od primarno narančastih (bezmirisnih) nevena i mirisnih jasmina. Njima Tajlanđani ili kite watove ili ih koriste kao dekoraciju za posebne prilike, osobito vjenčanja. Tržnica se pruža sve do ulice, gdje je moguće naći još cvijeća, ali i voća – velike zelene banane, naranče, kivije, trešnje, grožđe i za nas egzotične ramputane, mangostine, duriane, no o njima malo kasnije. 

C:\Users\Administrator\Documents\Documents\Putovanja\PUTOPISI\TAJLAND\Tajland 2\Slike\15.jpg

Foto: Lea Bijač

C:\Users\Administrator\Documents\Documents\Putovanja\PUTOPISI\TAJLAND\Tajland 2\Slike\16.jpg

Foto: Lea Bijač

C:\Users\Administrator\Documents\Documents\Putovanja\PUTOPISI\TAJLAND\Tajland 2\Slike\17.jpg

Foto: Zoran Bijač

C:\Users\Administrator\Documents\Documents\Putovanja\PUTOPISI\TAJLAND\Tajland 2\Slike\18.jpg

Foto: Lea Bijač

Wat Arun još je jedno budističko zdanje smješteno na zapadnoj obali rijeke Chao Phraya. Njegovo ime potječe od boga Aruna, često personificiranog kao izlazeće sunce. Svojim dizajnom i arhitekturom razlikuje se od većine ostalih hramova koje smo na Tajlandu vidjeli. Ne samo da je lociran na rijeci, već je sačinjen i od šareno dekoriranih tornjeva. Dodatan mu je plus taj što posjeduje točke s hladom, pa smo mogli malo otpuhnuti, sjesti na jednu od mnogobrojnih stepenica i usuđujem se reći, okončati taj naporan, naporan dan. Kad smo se vratili i smjestili u hotel, zaspala sam kao beba.

C:\Users\Administrator\Documents\Documents\Putovanja\PUTOPISI\TAJLAND\Tajland 2\Slike\19.jpg

Foto: Lea Bijač

C:\Users\Administrator\Documents\Documents\Putovanja\PUTOPISI\TAJLAND\Tajland 2\Slike\20.jpg

Foto: Lea Bijač

Pratite nas na društvenim mrežama!