Škobić: Dovoljan je jedan kamion uvezenog voća da poremeti stanje na našem tržištu

U vrijeme berbe našeg sezonskog voća, svaki kamion uvezenog napravi strašan potres kod domaćih proizvođača. Najveća je pritom sramota što na police stiže voće bez ikakva okusa jer je ubrano previše rano, komentira nam poznati voćar Domagoj Škobić situaciju u kojoj se nalaze brojni donaći proizvođači, a na što je nedavno upozorila i Hrvatska poljoprivredna komora. 

“Izlaskom na tržište se natječemo s viškovima roba iz Španjolske, Francuske, Italije… Imamo pritom situaciju da u Španjolskoj marelica košta od dva do četiri eura, a kod nas ih možeš kupiti za jedan euro. ‘Kvaka’ je u četiri vrste skrivenog poticaja kojeg imaju uz stabilno te ogromno tržište. Samo višak proslijede nama i naprave poremećaj u vrijeme naše berbe. Oni čuvaju svoje od dampinga, a mi smo upravo takvo tržište“, kazao je agroklubu voćar iz Aljmaša.

Kako dodaje, trgovački lanci traže i duže vrijeme manipulacije. “Primjerice, za marelicu od 15 do 30 dana, a ja sam više pobornik kratke prodaje jer tada osjetite okus voća. Naime, kada ga uberete 15 dana prije optimalnog vremena, imamo situaciju da svako voće ima okus repe. Dobiju ljudi žgaravicu i više nemaju želje jesti ih. Kod nas je dovoljno da vam na tržište uđe jedan kamion voća i napravi poremećaj“, dodaje Škobić.

Svi sektori domaće poljoprivrede pod snažnim pritiskom nelojalne konkurencije 

Nažalost, tako je trenutno s lubenicama, rajčicama, marelicama, grožđem, a kasnije će biti ista priča s mandarinama. 

Uz voće i povrće, iz HPK su upozorili da su svi sektori hrvatske poljoprivrede pod snažnim pritiskom nelojalne konkurencije, a iako se očekivalo da će država zbog korona krize započeti zaokret i više raditi na podizanju samodostatnosti i kontroliranja uvoza do toga nije došlo. 

“Situacija na terenu i u trgovini pokazuje da je hrvatsko tržište preplavljeno robom iz uvoza, po dampinškim cijenama, zbog čega je važno poduzeti hitnu reakciju nadležnih institucija te strože primijeniti sve odredbe Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama, ali i Zakona o trgovini kao i kažnjavati one za koje se utvrdi da nude robu ispod proizvođačkih cijena”, zaključak je 27. sjednice Upravnog odbora Komore. 

Na osnovu njihovih kritika, hitnu reakciju Vlade i interventne mjere zatražila je i novoimenovana predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir. (agroklub)

Pratite nas na društvenim mrežama!