Slovenija i Velika Britanija stavile Hrvatsku na crvenu listu

Ujedinjeno Kraljevstvo i Slovenija maloprije su stavile Hrvatsku na crvenu listu zbog nepovoljne epidemiološke situacije s koronavirusom u našoj zemlji.

Vijest je prvo stigla s Otoka. “Svi koji u UK ulaze iz Hrvatske morat će u 14-dnevnu karantenu”, rekao je britanski ministar prometa Grant Shapps.

Kako je napisao na Twitteru, mjera stupa na snagu u subotu. “Ako uđete u Ujedinjenjo Kraljevstvo nakon 4 sata ujutro u subotu morat ćete 14 dana u samoizolaciju”, objasnio je Shapps.

ISTA MJERA UVEDENA I ZA AUSTRIJU

Osim Hrvatske, ista mjera je uvedena za Austriju i Trinidad i Tobago. Shapps je rekao da je Portugal maknut s crvene liste i putnici iz te zemlje više neće morati u 14-dnevnu obveznu karantenu po dolasku u Ujedinjeno Kraljevstvo. Unatoč tome, Shapps je istaknuo da se situaciju vrlo brzo može promijeniti i da bi ljudi trebali putovati samo ako im ne smeta da neočekivano završe u samoizolaciji.

SLOVENCI DONIJELI ODLUKU

Istu mjeru za Hrvatsku nešto kasnije je uvela i Slovenija. Slovenija je odluku donijela na sjednici vlade, a za 18:30 je sazvana presica na kojoj će biti objavljeni detalji.

Hrvatska će službeno od ponoći biti na slovenskoj crvenoj listi, a to znači da će svi koji ulaze u Sloveniju iz Hrvatske, uključujući i slovenske državljane, morati u dvotjednu izolaciju. Tranzit kroz Sloveniju će i dalje biti moguć. Prema riječima glasnogovornika vlade za covid-19 Jelka Kacina, slovenski će se građani imati vremena vratiti u ponedjeljak. Vlasnici nekretnina i plovila imat će dva dana ili 48 sati da urede sve potrebno u Hrvatskoj.

ODLUKA IZ NJEMAČKE ZA DVIJE ŽUPANIJE

Ranije u četvrtak Njemačka je izdala upozorenje za putovanja u Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju zbog povećanog broja novozaraženih koronavirusom. Osobe koje se u Njemačku vraćaju iz ovih područja dužne su nakon povratka podvrgnuti se testu na covid-19 a vrijeme koje provedu čekajući na rezultat su dužne provesti u samoizolaciji.

Takvu je odluku ranije donijela i Austrija, ali za cijelu Hrvatsku. /telegram.hr/

Pratite nas na društvenim mrežama!