STRŠLJENI, OSE, PČELE.. O, NE! Kako postupiti ukoliko nas ubodu, otkriva doktorica pedijatrijske ordinacije Doma zdravlja Križevci, Gordana Šelović Bobonj

Topli dani nose pregršt pozitivnih stvari. Više sunca i boravak na otvorenom svakom godi, pogotovo kada imate priliku opustiti se u dvorištu ili s obitelji pobjeći u prirodu. No boravak na otvorenom može rezultirati i neugodnostima kao što su ubodi insekata. Noćna mora je to za sve s malom djecom ili osobe koje imaju alergijske reakcije na ubod pčele ili ose, a gotovo ne postoji osoba koja ne strahuje od uboda stršljena koji može biti koban ukoliko se promptno ne reagira. Mnogi se nelagodno osjećaju kada u svojoj blizini vide osu, pčelu ili stršljena, no isto tako mnogi ne znaju što se događa u našem tijelu nakon uboda, te kako reagirati u toj situaciji.

Najviše pažnje potrebno je usmjeriti na malu djecu jer su razigrana i u fazi istraživanja oko sebe. Stoga je važno dobro se informirati te istražiti što sve možete poduzeti kako biste pomogli osobi koja je ozlijeđena ili pak izbjegli opasnosti koje vam mogu pokvariti boravak u prirodi. Kako postupiti nakon uboda insekta uputila nas je doktorica pedijatrije Doma zdravlja Križevci ,Gordane Šelović Bobonj.


” Ubodi pčele, ose, ili stršljena česti su tijekom ljeta čemu pogoduju visoke temperature, slatko voće, slatki napitci i sladoled. Reakcija na ubod može biti blaga u obliku blagog crvenila na mjestu uboda, pa do nastanka alergijske reakcije. Većina ljudi ima samo lokalnu reakciju u obliku crvenila ili otoka na mjestu uboda.Teži oblik je jako izražena bol na mjestu uboda te jako crvenilo, a najteži oblik reakcije ujedno i najrjeđi je alergijska reakcija na ubod s oticanjem usana, jezika, promuklošću i teškim disanjem.
Svrbež i bol potrebno je ublažiti hladnim oblozima i ledom, crvenilo i otok prolazi za nekoliko dana, a ako je jače izraženo, može se aplicirati i antihistaminska krema. Ako se jave znakovi teške alergijske reakcije potrebna je hitna liječnička pomoć. Osobe dokazano alergične na ubode, kako bi se smanjila mogućnost jake alergijske reakcije moraju imati autoinjektor adrenalina te ga odmah primijeniti nakon uboda, i pozvati hitnu pomoć. Kako bi izbjegli ubod ose, pčele ili stršljena, preporuča se pogovoto za osobe koje su alergične na ubode da ne koriste jake parfeme tijekom ljeta, ne držati otvorene boce sa sokom, izbjegavati otvorene kante za smeće. Kao pomoć u prevenciji mogu biti različiti repelenti ili losioni koji odbijaju insekte pogotovo kod djece. “

Poslušajte savjete doktorice i bezbrižno uživajte u ostatku ljeta!

im/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!