Tijekom vikenda ukupno su sankcionirana 184 prometna prekršaja

Tijekom vikenda, od 7. do 10. kolovoza, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća od kojih dvije nesreće s ozlijeđenim osobama. U nesrećama su dvije osobe ozlijeđene. Jedan vozač osobnog automobila je lakše ozlijeđen, dok se za ozlijeđenu vozačicu bicikla čeka kvalifikacija ozljeda.
Uzroci prometnih nesreća bili su brzina neprimjerena uvjetima, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti i nepropisno okretanje (2).
Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su tri prometne nesreće od čega jednu nesreću s ozlijeđenom osobom u kojoj je vozač koji je bio pod utjecajem alkohola lakše ozlijeđen. Mladi vozači izazvali su dvije prometne nesreće radi oduzimanja prednosti prolaska i  brzine neprimjerene uvjetima. Jedan mladi vozač je bio pod utjecajem alkohola.

Tijekom vikenda ukupno su sankcionirana 184 prometna prekršaja od kojih 24 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, prekršaj odbijanja podvrgavanja ispitivanju na prisutnost alkohola u organizmu, 91 prekršaj prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 24 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i pet prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
Tijekom provedbe pojačanog nadzora dva vozača su bila smještena u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, dok su dva vozača bila uhićena. Provedena su dva žurna prekršajna postupka. Jedna osoba predana je u zatvor u Bjelovaru.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 8. kolovoza, u 22.22 sati, na državnoj cesti broj 28, u Kenđelovcu, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 124 kilometara na sat iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 70 kilometara na sat.  

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 8. kolovoza, u 16.25 sati, u Kamengradskoj ulici u Starigradu, kod 53 – godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,89 promila. Vozač se ujedno nije kretao uz desni rub kolnika i nije bio vezan sigurnosnim pojasom. Vozač je bio uhićen i protiv njega je proveden žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen kaznom zatvora u trajanju od 15 dana uvjetno na godinu godinu, novčanom kaznom od 1. 300 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije šest mjeseci.

Ističemo i zaticanje 37 – godišnje vozačice koja je, u petak, 7. kolovoza, u 12.58 sati, u mjestu Dijankovec zatečena kako prije stjecanja prava upravlja osobnim automobilom. Vozačica je bila uhićena i protiv nje je proveden žurni prekršajni postupak u kojem je istoj određeno zadržavanje u zatvoru u Bjelovaru u trajanju od tri dana, dok će se presuda donijeti naknadno.
Tijekom pojačanog nadzora vikendom izvršen je nadzor 35 mladih vozača kojom prilikom je utvrđeno 10 prekršaja od kojih tri prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (do 0,50 g/kg – 2, od 1,00 do 1,50 g/kg – 1), tri prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, dva prekršaja prekoračenje dopuštene brzine kretanja vozilom, prekršaj kretanja neprimjerenom brzinom i prekršaj nepropisnog kretanja kolnikom.

Najveća koncentracija alkohola kod mladih vozača utvrđen je u 2.25 sati u nedjelju, 9. kolovoza, u Bukovju Križevačkom kod 23 – godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,27 promila, pri čemu je izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom uslijed brzine neprimjerene uvjetima.

Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, i nadalje, pozornost posvećivati činjenju najtežih prometnih prekršaja povezanih sa stradavanjima osoba u prometu na cestama odnosno tzv. „4 glavnim ubojicama u prometu“, kao i nadzoru mladih vozača, vozača mopeda i motocikala te recidivista.

Poradi visokih temperatura  i uslijed pogoršanja vremenskih prilika u vidu kišnih oborina koje nam predstoje tijekom tjedna, sve sudionike u prometu pozivamo na povećani oprez, međusobno uvažavanje  i poštivanje prometnih propisa.

Pratite nas na društvenim mrežama!