Tijekom vikenda zabilježeno 260 prometnih prekršaja. Među njima je i biciklista pod utjecajem alkohola od 2,80 promila

Tijekom vikenda i poduzimanja pojačanih aktivnosti u cestovnom prometu, od 21. do 24. kolovoza 2020.g., na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježeno je osam prometnih nesreća, od kojih dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe zadobile lake tjelesne ozljede i šest prometnih nesreća s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (3), brzina neprimjerena uvjetima (3), nepoštivanje prednosti prolaska (1) i nepropisno uključivanje u promet (1). U prometnim nesrećama tri vozača bila su pod utjecajem alkohola, dok mladi vozači nisu evidentirani kao počinitelji prometnih nesreća.

Ukupno je utvrđeno 260 prometnih prekršaja od kojih 35 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 100 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 44 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i autosjedalica, 14 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, prekršaj upravljanja vozilom za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i dva prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora tri vozača bila su smještana u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, a četiri vozača bila su uhićena, te su prema dva vozača provedeni žurni prekršajni postupci pri nadležnim sudom.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 22. kolovoza 2020.g., u 18.06 sati u Legradu kod 52 – godišnjeg vozača koji je upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,80 promila.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 22. kolovoza 2020.g., u 23.27 sati između Koprivnice i Štaglinca kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 166 kilometara na sat iako je brzina prometnim propisima ograničena na 90 kilometara na sat.

U činjenju prometnih prekršaja tijekom vikenda zatečena su četiri recidivista.

Tijekom pojačanog nadzora kontrolirano je 35 mladih vozača, dok su isti počinili 10 prekršaja od kojih dva prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola, dva prekršaja korištenja mobitela tijekom vožnje i prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa. Najveća koncentracija alkohola kod mladih vozača utvrđena je u subotu, 22. kolovoza, u 13.20 sati u Bjelovarskoj ulici u Križevcima kod 20 – godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola od 0,22 promila upravljao osobnim automobilom.

Na području Policijske uprave koprivničko – križevačke 22./23. kolovoza 2020. godine u vremenu od 17 do 1 sat, provedena je akcija nadzora „4 ubojice u prometu“ i nadzora mopeda i motocikala u suradnji s Policijskom upravom virovitičko – podravskom. Tijekom akcije izvršen je nadzor 76 vozača. U prometu su bila zatečena tri vozača mopeda i četiri vozača motocikala kod kojih su utvrđena tri prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i prekršaj iz Zakona o obveznom osiguranju. U sklopu akcije uočeno je i sankcionirano ukupno 69 prekršaja, od kojih 12 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola, dva prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 15 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, četiri prekršaja korištenja mobitela tijekom vožnje, prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava, prekršaj upravljanja neosiguranim vozilom, prekršaj upravljanja neregistriranim vozilom i 33 ostalih prekršaja. Zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola bile su uhićene dvije osobe.

Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, i nadalje, pozornost posvećivati činjenju najtežih prometnih prekršaja povezanih sa stradavanjima osoba u prometu na cestama odnosno tzv. „4 glavnim ubojicama u prometu“, kao i nadzoru mladih vozača, vozača mopeda i motocikala, te recidivista.

Zbog pogoršanja vremenskih prilika uslijed kišnih oborina koje nam predstoje tijekom tjedna, sve sudionike u prometu pozivamo na povećani oprez, međusobno uvažavanje i poštivanje prometnih propisa.

Pratite nas na društvenim mrežama!