Tjestenina s orasima, riža na mlijeku, Šnenokle… Hrana iz djetinjstva koje se često prisjetimo

Postoji toliko jela koja obožavamo, ali posebno se ponekad prisjetimo jela u djetinjstvu. Pronašla sam nekoliko zanimljivih jela koja ste svi sigurno bar jednom u životu probali.

Tjestenina s orasima
Danas vjerojatno rijetko tko jede suhu tjesteninu s orasima. No nekad je i to bio uobičajen ručak / večera. Tjestenina bi se skuhala, a mljeveni orasi bi se pomiješali sa šećerom i možda cimetom. U rijetkim slučajevima bi se dodao rastopljeni putar. Kad bismo servirali tjesteninu na tanjur, posuli bismo je orasima i uživali u slatkom obroku.

Riža na mlijeku ili griz na mlijeku
Griz je i dalje jedna od omiljenih dječjih hrana. Skuhan u mlijeku i odmah pomiješan sa šećerom, griz je bio sjajna stvar za barem nakratko vraćanje energije nakon cjelodnevnog divljanja pred zgradom ili u dvorištu. Još ako se našlo malo kakaa za posuti griz u zdjelici, sreći nije bilo kraja. Na sličan način funkcionirala je i riža na mlijeku.

Šnenokle
Za poslasticu koja je u Hrvatsku stigla iz Austrije i pripremala se možda više na sjeveru, danas rijetko čujemo. No nekad su jaje, šećer i mlijeko bili dovoljni da se pripremi desert za deset. Zapravo su to bile najobičnije tučene kuglice bjelanjka prelivene skuhanom kremom od žutanjaka, šećera i mlijeka, ali u nedostatku čokoladnih torti, i to je bio zadovoljavajući desert.

Hrenovke ili safalade iz mesnice
Ne sumnjamo da se i danas hrenovke nađu povremeno na meniju, no vrlo rijetko se kupuju u mesnici. A velika je razlika između hrenovki iz mesnice i onih vakumiranih iz dućana. Naime, te iz mesnice su imale toliko debelo crijevo da smo ih kao klinci morali guliti sa svakog komadića. O safaladama da ne govorimo, ista stvar, samo šire crijevo. Ako smo imali sreće, kombinirali smo ih s majonezom, a ponekad smo jeli i suhe.

Sendviči i njegove varijacije
Zaboravite sve moguće dimljene šunke, karee i slične delikatese koje vrište s polica dućana. Nekad su stvari bile puno jednostavnije – ako niste jeli suhomesnate kobasice, a za prešanu šunku niste imali novca, onda je i parizer povremeno bio dobar. Kad nije bilo salame, kombinacija sira, kiselih krastavaca i majoneze bila je bogovska. A kad su nam frižideri bili još prazniji, onda smo uživali i u sirnim namazima posutim crvenom paprikom. Možda to nisu bili bogati obroci, ali su nas veselili puno više od čušpajza.

Foto: punkufer.hr, kuvajmo-vrhunski.com, wikipedija

šv/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!