Traktoristi, u tijeku je sezona poljoprivrednih radova – budite na oprezu

Policijski službenik za sigurnost i preventivu cestovnog prometa Matija Švagelj osvrnuo se danas, 10. kolovoza u eteru Radija Križevci na trenutnu sezonu poljoprivrednih radova i tehničku ispravnost strojeva te kazao:

”Sezona je poljoprivrednih radova, ponajviše žetve i tu ću podsjetiti na obvezu vozača koji se vozilom sa zemljane ceste, polja, gradilišta i sličnih površina uključuju traktorom ili drugim vozilom na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom da obvezno mora zaustaviti vozilo i ukloniti blato s kotača. Propisana je novčana kazna u iznosu od 1000 kuna. Takve situacije su jako opasne ako drugi vozač naiđe na to blato, pogotovo u slučaju kiše.” – rekao je policijski službenik Švagelj.

Matija Švagelj apelirao je i na tehničku ispravnost traktora i na korištenje svjetala u prometu te kazao: ”Radovi se nekad vrše dan i noć i opasno je ako takvo vozilo ili skup vozila nije propisno označen. Zamolio bih ostale vozače koji se sretnu sa tom skupinom sudionika u prometu da budu oprezni, prate prometnu signalizaciju koju daju vozači traktora, neka ne kreću u pretjecanja ako je vozač traktora dao pokazivač smjera u cilju isključivanja iz prometa, ili obavljanje bilo koje druge radnje.” rekao je Matija Švagelj i dodao:

”Zakon je jasan što se tiče registracije motornih vozila, sva motorna i priključna vozila moraju biti registrirana i osigurana prilikom sudjelovanja u prometu. To se odnosi i na traktore i prikolice koje oni vuku. Kazna ta traktore koji nisu registrirani je 700 kuna, a za ostala vozila i prikolice je 2000 kuna dok je kazna za osiguranje najmanje 5000 kuna pa do 50 000 kuna.”

radiokrizevci.hr/hs

Pratite nas na društvenim mrežama!