Trumpu gori pod petama? Uz sve moguće su i prijevare na području osiguranja i bankarstva

Okružni državni odvjetnik Cyrus Vance to je otkrio u ponedjeljak u podnescima sudu u kojima tvrdi da bi se Trumpovu računovodstvenu tvrtku trebalo prisiliti na suradnju subpoenom – obvezujućim nalogom kojim se traže njegove godišnje porezne prijave.

Upitan o istrazi Trump je kazao kako vjeruje da je žrtva političkog “lova na vještice” što su “poslovi Demokrata” i što je počelo prije nego što je stupio na dužnost predsjednika.

Subpoena je izdana u okviru istrage koja se vodi pred velikom porotom i za koju se dosada vjerovalo da je usmjerena na isplate kojima se željelo ušutkati dvije žene koje tvrde da su imale afere s bivšim kraljem nekretnina.

Podnesak njujorškog tužitelja odgovor je na prošlotjedni pokušaj Trumpovih osobnih odvjetnika da blokiraju subpoenu tvrdeći da je “preširoka” i da nije podnesena u dobroj vjeri.

Tužitelj je u podnesku ustvrdio da postoje nedemantirana novinska izvješća o mogućem opsežnom i dugotrajnom kriminalnom ponašanju Trumpove organizacije što predstavlja pravnu osnovu za subpoenu.

Početkom srpnja američki Vrhovni sud odbacio je Trumpovo pozivanje na predsjednički imunitet u kaznenim istragama otvarajući put da Vance dođe do traženih poreznih prijava.

Vrhovni sud nije naložio i predaju tih prijava njujorškom tužitelju i ostavio je Trumpu prostor za daljnju pravnu bitku protiv subpoene pred nižim sudovima.

Izvor: metro-portal.hr

Foto: nymag.com

Pratite nas na društvenim mrežama!