Turisti koji su odlazili iz Hrvatske čekali su na slovensko-austrijskoj granici i do 15 sati. Sve su ih morali zapisati

“Ovo nigdje nismo vidjeli”, rekao je turist iz Bavarske za Deutsche Welle nakon sati i sati što ih je proveo u koloni na slovensko-austrijskoj granici. Prema posljednjim informacijama slovenskih vlasti kolona je duga šest osam kilometara a na prelazak granice čeka se do šest sati. No, tijekom noći sa subote na nedjelju putnici koji su željeli izaći iz Slovenije i ući u Austriju proveli su u kolonama i više od 12 sati.

NOVA PRAVILA USPORILA PROMET

Naime, osim što su austrijske vlasti zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj uvele obvezu posjedovanja negativnog testa na Covid-19 ili karantenu nakon ulaska u Austriju, jučer je dodatno propisano da se svi koji prolaze kroz zemlju evidentiraju na granici. Ta evidencija zamijenila je test i karantenu, no očito je dovela do usporavanja prometa. U konačnici su se stvorile neviđene gužve. Pred tunelom Karavanke kolona je dosezala od 12 kilometara.

U njoj su, osim Austrijanaca koji su se vraćali s odmora, zaglavili i Nijemci koji su, također na povratku u svoju zemlju, morali biti evidentirana da su prošli kroz Austriju. Ta mjera uvedena je u subotu ujutro uz obrazloženje da se želi izaći u susret onima koji samo tranzitiraju kroz Austriju. Međutim, upisivanje svih putnika usporilo je promet.

CRVENI KRIŽ DIJELIO OSVJEŽENJE

Vozač iz Bavarske s kojim su razgovarali novinari opisao je kako se u koloni zaustavio u subotu oko 17.30 sati a granicu je prošao tek u 7.30 sati u nedjelju. Za nova pravila doznao je putem objava na internetu kada je već krenuo iz Hrvatske.

Drugi putnici svjedoče kako je u nekim trenucima situacija postajala čak i agresivna. Negdje tijekom noći, javljaju austrijski mediji, lokalni Crveni križ organizirao je podjelu pića putnicima na granici, kako bi se bar malo osvježili.

Ovaj njemački novinar objavio je kako se kolona stvorila jer očito nitko nije bio pripremljen za nova pravila o evidentiranju na granici. U nekoliko navrata javljao se na Twitteru, da bi na kraju, nakon više od 15 sati čekanja poručio da je granicu prošao bez da ga je itko išta pitao.

“Samo su mi mahnuli da produžim”, napisao je u objavi nakon višesatnog čekanja u vozilo. /telegram.hr/

Pratite nas na društvenim mrežama!