U Hrvatskoj za godinu dana "nestalo" više od 73.000 radnih mjesta

Samo za 12 mjeseci, od kraja juna prošle do kraja juna ove godine, broj zaposlenih u Hrvatskoj smanjio se za više od 73.000.

Istodobno je broj nezaposlenih skočio na preko 150.000, što su razine nezaposlenosti kakve se duo ne pamte, piše portal Index.hr.

Smanjenje broja zaposlenih i skok broja nezaposlenih direktne su posljedice korona krize, koja je obilježila ovu godinu.

No, kako ovi podaci o kretanjima na tržištu rada obuhvataju ne samo prvu polovicu ove, nego i drugu polovicu prošle godine, u kojoj u Hrvatskoj i Evropi još nije bilo pandemije uzrokovane korona virusom, smanjenje broja zaposlenih u tom se razdoblju može pripisati i drugim faktorima – od odlaska u penziju do nastavka iseljavanja.

Porastao broj nezaposlenih
U Hrvatskoj je, prema podacima Državne službe za zapošljavanje (DZS), krajem juna bilo zaposleno 1.512.452 ljudi.

To je 73.021, ili 4,6 posto, manje nego krajem juna prošle godine, kada je u Hrvatskoj, prema konačnim podacima državne statistike, bilo zaposleno ukupno 1.585.473 ljudi.

Gotovo svaki 20. građanin koji je sredinom prošle godine radio sada više ne radi, a broj zaposlenih u tom se razdoblju smanjio otprilike za broj stanovnika Zadra.

Istodobno, broj nezaposlenih znatno je porastao – krajem juna prošle godine bez posla je, prema konačnim podacima državne statistike, bilo 114.498 građana, a godinu kasnije 150.651, što je skok za gotovo trećinu.

Izvor: Agencije

Pratite nas na društvenim mrežama!