Udar toplinskog vala. Za dio zemlje izdano crveno upozorenje, temperature idu do 35 °C

Hrvatsku ovog vikenda, uz velike prometne gužve na autocestama, očekuju i iznimno visoke temperature. DHMZ je još jučer upozoravao na visoke temperature, a prognozirali su i uglavnom sunčano vrijeme uz prolaznu naoblaku. Za sjeverni dio Jadrana DHMZ je za subotu i nedjelju izdao crveno upozorenje, što označava iznimno opasno vrijeme.

Narančastim upozorenjem, odnosno opasnim vremenom po njihovoj klasifikaciji, označeno je priobalje u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji, te u središnjoj i u sjevernoj Hrvatskoj. U područjima koja su dobila crveni meteoalarm očekuju se i temperature do 35 stupnjeva Celzijusa, s povremenim grmljavinskim nevremenima. Upozorenje o visokim temperaturama i toplinskom valu jučer je izdalo i Ravnateljstvo civilne zaštite.

U NEDJELJU PRETEŽNO SUNČANO I VRUĆE

Nešto malo kiše može se očekivati uglavnom na istoku, a na Jadranu je u subotu poslijepodne moguć poneki pljusak. Vjetar će većinom biti slab, a na Jadranu slaba do umjerena bura, poslijepodne umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Najviše dnevne temperature diljem zemlje treba bi biti uglavnom između 30 i 35 stupnjeva, a u Dalmaciji i nešto više.

U nedjelju se očekuje pretežno sunčano i vruće vrijeme, dok će u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu povremeno će biti umjerene naoblake, a uglavnom u drugom dijelu dana u Istri i u Gorskom kotaru lokalno je moguć poneki pljusak. Na Jadranu bi tijekom noći i jutra trebala puhati slaba do umjerena bura, a preko dana jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. Najviša temperatura bi i u nedjelju treba biti uglavnom između 30 i 35 stupnjeva.

VISOKE TEMPERATURE DO UTORKA

Budući da je za riječko područje izdan crveni meteoalarm, DHMZ upozorava da će tamo biti opasne i visoke temperature. Temperature bi tako trebale prelaziti 35 stupnjeva Celzijusa, stoga građanima preporučuju da zaštite sebe, djecu i starije osobe.

Na kninskom i zagrebačkom području je na snazi narančasto upozorenje, stoga bi temperature trebale dosegnuti 33 stupnja Celzijusa, a ponegdje i više. Na području splitske, dubrovačke i gospićke regije izdano je žuto upozorenje, pa bi maksimalne vrijednosti temperature mogle biti 32 stupnja Celzijusa i više. Visoke temperature bi se u Hrvatskoj trebale zadržati do utorka, nakon kojeg nas očekuje pad temperature uz povremenu kišu. /telegram.hr, https://www.meteo-info.hr/

Pratite nas na društvenim mrežama!